Блинкен: Императив је да се повећа хуманитарна заштита становника Појаса Газе

Танјуг
Блинкен: Императив је да се повећа хуманитарна заштита становника Појаса Газе

ТЕЛ АВИВ - Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је ''императив'' да се што је више могуће повећа хуманитарна заштита и смање патње становницима Појаса Газе, као и да САД настављају да ''врше притисак на Израел'' да конкретно осигура безбједност цивила.

Он је на конференцији за медије у Тел Авиву рекао да је посјетио Израел ''приjе свега да би се консултовао са партнерима и како би све преостале таоце вратио кући'', преноси Тајмс оф Израел.

-Већина људи изгубила је некога кога воли. И дан за даном све више људи је убијено - рекао је Блинкен.

Говорећи о прiедлогу палестинске милитантне групе Хамас о прекиду ватре, он је рекао да у њему постоји простора за постизање споразума и да ће се на томе радити.

Блинкен је истакао да је Израел "предузео важне кораке'' на покретању прилива помоћи цивилима у Гази, удвостручавању током првог прекида ватре, отварању цивилних коридора и отварању граничног прелаза Керем Шалом.

-Као резултат тога, више помоћи него икада стиже у више мјеста у Гази него било када од 7. октобра - рекао је Блинкен.

Он је истакао да је тим УН започео мисију у сјеверној Гази како би се радило на повратку расељених Палестинаца кући.

Блинкен је позвао Израел да отвори уништени прелаз Ерез у сјеверној Гази, да убрза проток помоћи из Јордана и да побољша координацију са агенцијама за помоћ.

- Израел мора да осигура да испорука спасоносне помоћи Гази не буде блокирана из било ког разлога. Позивамо Израел да учини више да помогне цивилима, добро знајући да се суочава са непријатељем који никада неће испунити те стандарде - рекао је Блинкен, алудирајући на Хамас.

Назвао је Хамас ''непријатељем чије се вође окружују таоцима'', као и ''непријатељем који је јавно објавио свој циљ да убије што више невиних цивила само зато што су Јевреји и да збрише Израел са мапе''.

- Зато смо јасно ставили до знања да се Израел потпуно оправдано супротставља Хамасу и другим терористичким организацијама. Зато су САД учиниле више од било које земље да подрже право Израела да обзбеди да се 7. октобар више никада не понови - рекао је Блинкен.

Он је истакао да и поред тога, нико не смijе да заборави цивиле из Појаса Газе.

- Огромна већина људи у Гази није имала никакве везе са нападима 7. октобра. Породице у Гази чији опстанак зависи од испорука помоћи из Израела су као и наше породице. То су мајке и очеви, синови и ћерке, који желе да зараде за пристојан живот, да шаљу дjецу у школу, да имају нормалан живот. То су они. То је оно што они желе. И то не можемо, не смијемо да изгубимо из вида. Не можемо, не смијемо да изгубимо из вида нашу заједничку људскост - рекао је државни секретар САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана