Блинкен и Ванг се руковали, па се састали иза затворених врата

Срна
Блинкен и Ванг се руковали, па се састали иза затворених врата

ВИЈЕНТИЈАН - Амерички државни секретар Ентони Блинкен састао се данас са шефом кинеске дипломатије Ванг Јиом на маргинама регионалног самита у Лаосу.

Блинкен и Ванг су се руковали и размијенили поздраве испред камера, али нису ништа изјавили прије одласка на састанак иза затворених врата.

Двојица шефова дипломатија присуствују регионалном форуму Асоцијације земаља Југоисточне Азије (АСЕАН).

Блинкен је нешто раније, током сусрета са министрима земаља Југоистичне Азије, помињао Кину због поступака против Филипина у Јужнокинеском мору.

Он је потом похвалио двије земље због дипломатије након што је Манила успјешно окончала мисију доставе залиха војницима у региону на који Пекинг такође полаже право.

Присуство у том дијелу Јужнокинеског мора у протеклих неколико година изазива негодовање Кине, која се у више наврата спорила са Манилом око мисија на насукани поморски брод код спруда Други Томас.

Двије стране су се договориле о начину обављања мисија доставе залиха.

-Са задовољством смо примили вијест о успјешној достави залиха на спруд Други Томас, што је резултат споразума између Филипина и Кине. Поздрављамо ову вијест и надамо се да ће сарадња и даље бити настављена - нагласио је Блинкен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана