Блинкен: Дипломатија најбољи начин да се ријеши ситуација у Нигеру

Танјуг
Блинкен: Дипломатија најбољи начин да се ријеши ситуација у Нигеру

ВАШИНГТОН - Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да је дипломатија најбољи начин да се ријеши ситуација у Нигеру, настала послије војног државног удара.

Блинкен је, у интервјуу за РФИ, рекао да су САД подржале иницијативу лидера Западне Африке да се одржи самит у четвртак, на којем ће се разговарати о ситуацији у Нигеру.

Блинкен је одбио да коментарише могуће повлачење америчких војника из Нигера, пренео је Ројтерс. Вође војне хунте у Нигеру одбили су да дозволе заменици америчког државног секретара Викторији Нуланд да се састане са свргнутим предсједником те земље Мохамедом Базумом и одбили су њене позиве да се обнови демократија након прошломесечног пуча.

Нуланд је разговоре у престоници Нигерије, Нијамеју, са вођама војне хунте у понедељак описала као "искрене и тешке" пошто су побуњени команданти поново одбили да попусте међународном притиску да се повуку.

Званичници одбране Економске заједнице западноафричких држава Ецоwас-а договорили су се о могуćем плану војне акције против Нигера, уколико Базум не буде пуштен и враćен на власт до рока који је истекао у недељу.

Портпарол Ецоwас-а Емос Лунгу рекао је у понедељак да ćе блок одржати ванредни самит на којем ćе се разговарати о Нигеру у четвртак у седишту организације у Абуџи. Базум је позвао међународну заједницу да помогне "обнављању уставног поретка".

Он је демократски изабран пре две године и на западу га виде као кључног савезника у борби против исламистичких екстремиста у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана