Блинкен блокирао саопштење "Г7"

СРНА
Блинкен блокирао саопштење "Г7"

БИЈЕЉИНА- Италијански лист "Република" открива да је амерички државни секретар Ентони Блинкен блокирао текст саопштења "Г7" у којем се осуђују предсједнички избори у Русији.

Тај став САД изненадио је остале чланице "Г7".

Лист наводи да су представници Италије, која предсједава у "Г7", припремили саопштење у којем су руске изборе назвали "фарсом", али је Блинкен током састанка, путем видео-линка, ставио до знања да његова земља неће даље коментарисати ситуацију око избора у Русији.

Оваква одлука САД диктирана је жељом да се Москви не да повод да се умијеша у предстојеће америчке предсједничке изборе.

Помоћник америчког председника за националну безбједност Џејк Саливан претходно је навео да је Владимир Путин предсједник Русије и да је то реалност.

Италијнаски медији напомињу да је замјеник премијера Матео Салвини, који је и лидер странке "Лига", рекао је да је примио к знању резултат руских избора и да је народ који гласа увијек у праву.

Италијански премијер Ђорђа Мелони критиковала је наводну незаконитости избора на територијама које су након референдума ушле у састав Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана