Блажић: Распоређивање снага КФОР-а и Еулекса кључно у овом моменту

Танјуг
Блажић: Распоређивање снага КФОР-а и Еулекса кључно у овом моменту

БЕОГРАД - Марко Блажић из Центра за друштвену стабилност изјавио је данас да је распоређивањr снага КФОР-а и Еулекса на северу Косова и Метохије кључно у овом моменту, како би дошло до деескалације.

Напомиње да је пуна одговорност на међународној заједници, прijе свега на снагама КФОР-а који имају своје присуство на терену, да се крене у деескалацију, како ситуација на КиМ не би прерасла у општи оружани сукоб, што је, додаје он, врло могућ сценарио.

Он сматра да у овом моменту није могуће да се специјалне полицијске косовске снаге повуку са сјевера КиМ, јер је, како каже, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти добио један јак алиби за распоређивање својих снага на сјеверу, иако је то супротно и од повеље УН, резолуције 12 44 али и Бриселског споразума.

-Ово је последица и један логичан след околности где смо имали зачарани круг на дневном нивоу, фабриковања инцидената и континуираног насиља које спроводи Аљбин Курти, од хапшења Срба, пребијања, пуцњаве... Sетимо се како су пуцали на дечаке који су секли бадњак, физички напади. Људи су се бојали за свој живот и десило се оно што одговара Аљбину Куртију, Срби су се дигли на оружје - рекао је Блажић и додао да сукоб није смео да се деси, али да треба имати разумијевања и објашњавати зашто је до тога дошло. Коментаришући став Брисела и Вашингтона са једне, а Москве са друге стране по питању нове кризе на КиМ, рекао је да Москва нема своје присуство на терену, а да Брисел и Вашингтон морају да распореде снаге, уразуме Куртија и да морају да буду свјесни чињенице да је предсједник Александар Вучић државно руководство Србије, која је годинама упозоравала да ће доћи до сукоба и да је Куртијев циљ да Србију уведе у сукоб са НАТО пактом.

- Ми видимо да су њихове реакције на жалост биле споре, и они директно сносе одговорност за ово што се десило зато што га нису уразумили и нису прекинули тај зачарани круг насиља који је Курти спроводио над српским живљем у нашој јужној покрајини - нагласио је он.

Говорећи о истрази о убиству двојице Срба, коју ће Српска листа тражити, истакао је да аудио снимак у ком се чује разговор косовских полицајаца који говоре да рањеном Србину не треба пружити помоћ, није за чуђење с обзиром да су припадници косовске полиције насљедници ОВК.

Како је навео, државно руководство Србије треба да поведе континуиране разговоре са српским народом на сјеверу КиМ које је у јако великом страху, да успостави максимално повјерење између Београда и Срба на КиМ, и да им предсједник Вучић предочи да ово што се десило никако не одговора Србији, већ да само одговара Куртију.

-Кроз тај разговор, колико год он био тежак, и можда у овом моменту нереалан, ће уродити плодом. То је једини пут који ја видим да се крене ка деескалацији и да се велике дипломатске побједе које смо остварили, пренесу на терен и да Срби коначно осете бољитак и слободу живљења - закључио је Блажић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана