Бјелоруски умјетник и критичар режима умро у затвору под нејасним околностима

Танјуг
Foto: Moscow Times

МИНСК- Истакнути бјелоруски умјетник Алеш Пушкин умро је у затвору у Гродну у западној Бјелорусији у 57 години под неразјашњеним околностима, саопштио је центар за људска права "Вјасна".

Бјелоруски умјетник који је својевремено бацио стајско ђубриво испред кабинета предсједника Александра Лукашенка, преминуо је у затвору, гдје је служио петогодишњу казну, преноси Гардијан.

Његова супруга Јанина Демуцх рекла је за АП да је "преминуо на одјељењу интензивне неге у затвору под нејасним околностима".

Пушкин је био политички извођач и карикатуриста чија је тема често био Лукашенко, ауторитарни лидер земље. Умјетник је насликао Лукашенка у паклу, окруженог интервентном полицијом, на фресци у цркви у бјелоруском граду Бобру.

Пушкин је 1999. године осуђен на двије године јер је преврнуо колица са балегом на улазу у предсједничку канцеларију у Минску. Био је био активан учесник протеста политичке опозиције. Поново је ухапшен у марту 2021. године, а потом осуђен на пет година затвора због изазивања мржње и „скнављења државних симбола“, подсјећа британски лист.  

Наводно, Пушкин је на једној од својих изложби приказао слику белоруског националисте који је сарађивао са нацистима током Другог свјетског рата, за коју су власти тврдиле да "рехабилитује и оправдава нацизам". Приликом изрицања пресуде се у знак протеста скинуо, због чега је стављен у самицу на 13 дана.

Бјелорусија је била захваћена масовним протестима када је Лукашенко поново изабран у августу 2020. на гласању које се сматрало намештеним. Власти су одговориле бруталним обрачуном и хапшењем више од 35.000 људи, затварањем многих невладиних организација и независних медија.

Према организацији Вјасна, Бјелорусија је затворила скоро 1.500 политичких затвореника, укључујући и добитника Нобелове награде за мир Алеша Бјајатског.

Лидерка бјелоруске опозиције у егзилу Светлана Тихановска рекла је да јој је "сломљено срце" због Пушкинове смрти и затражила је истрагу.

"Јасно је да је Пушкин постао још једна трагична жртва Лукашенковог режима", рекла је она и додала да хиљаде политичких затвореника пати у бјелоруским затворима јер учествују у продемократским протестима, подржавају Украјину или једноставно изражавају своја увјерења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана