Бјелоруски опозиционари оштетили руски авион

Танјуг
Foto: Илустрација

МИНСК- Руски извиђачки авион А-50 оштећен је у недјељу у нападу дроном на војну базу у близини главног града Бјелорусије, Минска, рекли су бјелоруски партизани-герилци и чланови прогнане опозиције.

"То су били дронови. Учесници у операцији су били бјелоруски", навео је на Телеграму лидер антивладине организације BYPOL Аликсандр Азаров, а поруку је објавио и на пољском информативном каналу Белсат.

Он је додао да су учесници напада "сада на безбједном, ван земље", наводи Ројтерс.

Белсат је пољски емитер фокусиран на бјелоруске вијести које је Минск означио екстремистичким.

Организација BYPOL, у којој има бивших припадника полиције који подржавају опозиционе политичаре, у Минску је означена терористичком организацијом.

Франак Вијачорка, савјетник лидера белоруске опозиције Светлане Тихановске, твитовао је да је у питању најуспјешнији чин саботаже од почетка 2022. године.

Ројтерс истиче да није могао независно да потврди извјештаје.

Засад није било одговора из министарства одбране Русије и Бјелорусије на захтјеве за коментар, а оно што се зна то је да су предњи и централни дијелови авиона, као и радарска антена, оштећени након напада на војну базу Мачулишчи у близини Минска, навео је BYPOL.

Авион Беријев А-50, који у НАТО зову Мејнстеј, авион је за рано упозорење, а има способност да прати до 60 циљева истовремено.

Од почетка руског напада на Украјину прије годину дана, било је неколико саботажа у регионима у Бјелорусији и Русији, који се граниче са Украјином, а посебно је била на удару железница.

Британска новинска агенција истиче да предсједник Александар Лукашенко није директно учествовао у руском рату у Украјини, али је дозволио руским снагама да користе бјелоруску територију као једну од тачака за напад.

Русија и Бјелорусија имају бројне заједничке војне јединице у Бјелорусији, а редовно одржавају вјежбе.

Одређен број руских ратних и извиђачких авиона су распоређени у Бјелорусији.

"Поносна сам на све Бјелорусе који настављају да се опиру руској хибридној окупацији Бјелорусије и боре се за слободу Украјине", навела је Тихановска на Твитеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана