Бјелоруска војска подигла борбену готовост трупа на граници са Украјином

Танјуг
Бјелоруска војска подигла борбену готовост трупа на граници са Украјином

МИНСК - Бјелоруска војска подигла је борбену готовост трупа на граници са Украјином у оквиру ненајављене инспекције борбене готовости својих трупа која је започела данас.

Ројтерс преноси да је државни секретар за безбједност Белорусије Александар Волфович рекао да овај задатак проистиче из анализе онога што Русија назива ''специјалном војном операцијом''.

Како наводи агенција, ова акција бјелоруске војске, заједно са антитерористичком војном вјежбом претходне недјеље у Кијеву је изазвала забринутост да би Бјелорусија могла да се придружи Русији у сукобу у Украјином.

Минск је раније саопштио да неће улазити у рат у Украјини, али је Бјелорусија крајем фебруара дозволила руским снагама да нападну сјевер Украјине са бјелоруске територије, а у октобру је распоредила трупе заједно са руским снагама у близини украјинске границе.

Ројтерс подсјећа да је бјелоруско министарство одбране раније саопштило да је ''у овом периоду планирано премјештање војне опреме и људстава, као и привремено ограничавање кретања грађана појединим јавним путевима''.

Агенција наводи да западни војни аналитичари кажу да бјелоруској војсци недостају снага и искуство у борби, али да би њен евентуални напад на сјевер Украјине представљао терет за Кијев који се фокусира на борбу против руских снага на југоистоку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана