Бјелорусија: Плаћеници планирају дестабилизовати ситуацију у земљи

AA
Foto: AA

МОСКВА - Андреј Ананеко, шеф бјелоруске Главне управе за борбу против организираног криминала и корупције (МДЦОЦЦ) изјавио је у уторак да су власти свјесне планова за дестабилизацију ситуације у земљи путем плаћеника, јавља Анадолија.

Он је рекао да Бјелоруси који се боре у Украјини такође планирају субверзивне активности у Бјелорусији уз помоћ плаћеника који су обучавани на Западу.

"Запослени у МДЦОЦЦ-у Министарства унутрашњих послова свјесни су да припадници екстремистичких и терористичких организација у иностранству планирају дестабилизацију у Бјелорусији. Могу користити плаћенике и појединце обучене на Западу", рекао је он.

Ананеко је додао да Бјелоруси који се боре на страни Украјине у такозваном пуку Калиновски, групи бјелоруских опозиционих добровољаца, имају рођаке у Бјелорусији, који организују "тајне ћелије, промовишу криминалне активности и врбују грађане за учешће у оружаним акцијама на територији Украјине".

Према званичницима, око 200 белоруских држављана идентификовано је као борци пука Калиновски. 11 особа је приведено кривичној одговорности од 2022. године због покушаја да напусте Бјелорусију и придруже се паравојним формацијама као плаћеници.

Ананеко је рекао да су бјелоруски органи за провођење закона успоставили везе између бјелоруских држављана који се боре у Украјини и њихових контакта у Бјелорусији, који се систематски провјеравају због намјера да организују субверзивне активности у земљи и помоћ страним радикалним иницијативама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана