Бивши званичник ФБИ осуђен због сарадње са руским олигархом

Тањуг
Бивши званичник ФБИ осуђен због сарадње са руским олигархом

ЊУЈОРК - Бивши званичник ФБИ Чарлс МекГонигал осуђен је на више од четири године затвора након што је раније признао кривицу да је радио за Олега Дерипаску, руског олигарха који се налази под америчким санкцијама и кога су тужиоци назвали "послушником" предсједника Русије Владимира Путина.

МекГонигал, који је водио контраобавјештајну службу теренске канцеларије ФБИ у Њујорку, од 2016. до пензионисања 2018. године, признао је у августу да је радио за Дерипаску између пролец́а и јесени 2021, како би пронашли негативне информације о ривалском руском олигарху Владимиру Потањину, пренео је Ројтерс.

Амерички окружни судија Џенифер Рирден изрекла је казну од 50 месеци затвора на саслушању у савезном суду на Менхетну.

Федерални тужиоци на Менхетну су предложили Рирденовој да осуди МекГонигала на пет година затвора, што је максимално дозвољено за једну тачку за заверу ради кршења санкција за шта се изјаснио кривим.

МекГонигалови адвокати су навели да би он требало да буде поштеђен затворске казне, јер је прихватио одговорност и изгубио посао.

Они су казали и да је МекГонигал мислио да је његов рад за Дерипаску био "у складу" са спољном политиком САД, јер се односио на потенцијално санкционисање Потањина".

МекГонигал се засебно изјаснио да је крив по федералној оптужби у Вашингтону, због прикривања 225.000 долара у готовини које је добио од бившег албанског обавештајца.    

Изрицање пресуде по тој оптужби предвиђено је за 16. фебруар наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана