Бивши специјалац: Тјелохранитељи Фица направили више грешака

Танјуг
Бивши специјалац: Тјелохранитељи Фица направили више грешака

БРАТИСЛАВА - Бивши припадник специјалне јединице полиције Чешке Лумир Немец сматра да су тјелохранитељи словачког премијера Роберта Фица направили неколико грешака у заштити Фица током атентата на њега у сриједу, када је Фицо тешко рањен. Немец је, на основу снимака са мјеста напада, оцијенио да тјелохранитељ који је стајао десно од Фица није посматрао дио испред премијера за који је био задужен и да због тога није на вријеме примијетио нападача.

-Тешко је рећи зашто, можда је осјетио неку врсту пријетње тамо гдје је било више људи, али да је посматрао свој дио периметра, он би 100 одсто раније примијетио нападача - рекао је Немец за словачки портал Актуалити.

Према његовим ријечима, тјелохранитељи су морали да буду ближе премијеру јер је он прилазио групи људи.

-Једина брига тјелохранитеља је особа коју штити. У тренутку кад су сви скочили на нападача, један тјелохранитељ је требало да се баци на Фица и да га загрли. Да нападач није био сам, док је он (Фицо) лежао на земљи сам, други човјек је могао да дође са друге стране и да га убије на мјесту - рекао је Немец.

Портпаролка Канцеларије инспекцијске службе Андреа Добјашова изјавила је да је истрага о поступању тјелохранитеља премијера Словачке већ покренута.

Фицо је задобио тешке повреде када је на њега у среду, после седнице Владе у граду Хандлова, нападач, за кога медији наводе да је 71-годишњи писац Јурај Цинтула, из непосредне близине испалио неколико хитаца.

Фицо је оперисан у болници у Банској Бистрици, а новоизабрани предсједник Словачке Петер Пелегрини изјавио је јуче да је Фицо и даље у тешком стању и да је још прерано да се каже када ће се опоравити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана