Бивши софтверски инжињер ЦИА осуђен за посједовање слика злостављања дјеце

Танјуг
Бивши софтверски инжињер ЦИА осуђен за посједовање слика злостављања дјеце

ЊУЈОРК - Бивши софтверски инжињер ЦИА Џошуа Шулте, који је већ осуђен за највећу крађу повјерљивих информација у историји америчке Централне обавјештајне агенције, осуђен је и за посједовање фотографија и видео снимака сексуалног злостављања дјеце узраста од двије године сакривених у шифрованим дијеловима његовог кућног рачунара, пренио је АП.

Порота је вратила савезном суду на Менхетну своју пресуду против Шултеа након што су тужиоци изнијели доказ да је он имао више од 3.000 слика и видео снимака који приказују сексуално злостављање дјеце сакривених у шифрованим дијеловима његовог кућног рачунара, пренио је АП.

На изрицању пресуде, заказаном за 10. јануар, Шулте би могао да се суочи са вишедеценијском казном затвора, заједно са прошлогодишњом осудом због оптужби да је 2017. године објавио гомилу повјерљивих докумената ЦИА преко Викиликса.
 
Шулте (34) је у затвору без могућности кауције од 2018. године.

Амерички суд је у августу углавном потврдио оптужницу против Шултеа за највећу крађу повјерљивих информација у историји ЦИА, док је одбачена оптужба за опструкцију.

Шулте је осуђен у јулу 2022. по четири тачке за шпијунажу и хаковање компјутера и једној тачки за давање лажне изјаве агентима Федералног истражног бироа (ФБИ), након што је прослиједио повјерљиве материјале Викиликсу.

Викиликс је у марту 2017. године почео да објављује материјале који се односе на то како је ЦИА надгледала стране владе, наводне терористе и друге, компромитујући њихову електронику и рачунарске мреже, преноси Ројтерс.

У одлуци на 14 страница, амерички окружни судија Џеси Фурман на Менхетну пронашао је "више него довољно" доказа који подржавају осуде Шултеа за шпијунажу и хаковање, док његове лажне изјаве агентима ФБИ не подржавају оптужбу за опструкцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана