Бивши саудијски званичник: Принц Мухамед кривотворио краљев потпис на декрету

Танјуг
Foto: Танјуг/ АП

ДУБАИ- Бивши саудијски званичник Сад ал-Џабри, који живи у егзилу у Канади, тврди да је престолонасљедник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман кривотворио потпис свог оца на краљевском декрету о покретању рата против јеменске побуњеничке групе Хути прије 10 година.

Ал-Џабри је у интервјуу за Би-Би-Си рекао да му је "кредибилан и поуздан" званичник повезан са саудијским Министарством унутрашњих послова потврдио да је принц Мухамед умјесто свог оца потписао краљевски декрет којим се објављује рат, али није изнио доказе за ту тврдњу.

"Били смо изненађени да постоји краљевски декрет који дозвољава интервенције на копну. Фалсификовао је потпис свог оца за тај краљевски указ", рекао је Ал-Џабри.

Саудијска Арабија није одмах одговорила на захтјев за коментар.

Ал-Џабри води вишегодишњи спор са палатом јер је његово двоје дјеце у затвору, а он сматра да је то намјеран покушај да га палата "намами" да се врати у Саудијску Арабију.

Рат Јемена против побуњеника Хута, које подржава Иран, покренут уз обеćања Саудијске Арабије да ćе брзо бити завршен, траје скоро 10 година.

У рату је убијено више од 150.000 људи.

Ал-Џабри је својевремено радио за бившег престолонасљедника Мухамеда бин Најефа, повјерљивог човјека САД у борби против милитаната групе Ал Каида након напада 11. септембра 2001. године.

Ал-Џабри је тужио саудијског принца америчком савезном суду, тврдећи да је престолонасљедник наложио његово убиство након што је побјегао у Канаду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана