Бивши Обамин сарадник у притвору због антимуслиманског злостављања

Танјуг
Foto: Принтскрин

ЊУЈОРК- Бившег Обаминог савјетника за безбједност, Стјуарта Селдовица, полиција је задржала у притвору због антимуслиманских увреда упућених продавцу халал хране у Њујорку, преноси Би-Би-Си.

Портпарол њујоршке полиције потврдио је Би-Би-Сију да је Селдовиц приведен у сриједу, али је рекао да детаље о било којој оптужби нема.

Селдовиц је у интервјуима за медије признао да је он човјек са виралног видео снимка у коме продавца назива "терористом", а свој поступак је правдао тиме што га је, како је рекао, та особа испровоцирала изражавањем подршке Хамасу. У интервјуу за "Сити анд Стејт", Селдовиц је рекао да му је жао због инцидента.

Међутим, улични продавац, који се у извјештајима назива Мохамед Хусеин, негирао је медијима да је дао било какве коментаре у корист Хамаса и најавио да намјерава да тужи Селдовица.

У видео снимцима, дијељеним на друштвеној мрежи Икс, Селдовиц је виђен поред колица са храном у различито доба дана.

"Ако смо убили 4.000 палестинске дјеце, знате шта, то није било довољно", рекао је Селдовиц у једном од виралних снимака објављеним на платформи Икс.

Селдовиц је имао дугу каријеру у америчком Стејт департменту, укључујући у Канцеларији за израелска и палестинска питања, а био је и директор Савјета за националну безбједност Бијеле куће у вријеме када је предсједник Сједињених америчких држава био Барак Обама.

Поводом инцидента огласила се и лобистичка компанија Готхам Говернмент Релатионс, у којој је Селдовиц раније био запослен, рекавши да су његови поступци "подли, расистички и испод достојанства стандарда које примењујемо у нашој фирми".

Међутим,  Дејвид Шварц, оснивач и предсједник Готама, рекао је да је титула сарадника за спољне послове компаније, коју је Селдовиц носио, била почасна, као и да он није радио за ту фирму око пет година.

Многи Њујорчани су на друштвеним мрежама изразили подршку продавцу хране, а коментар на инцидент на платформи Икс оставио је и градоначелник Њујорка Ерик Адамс написавши да за такву реторику нема мјеста у "Великој јабуци".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана