Бивши јапански премијер оптужен за сексизам након увреда шефице дипломатије

Танјуг
Foto: World Economic Forum

ТОКИО - Бивши јапански премијер Таро Асо оптужен је за сексизам након што је изнио низ увреда на рачун јапанске министарке спољних послова Јоко Камикаве, наводећи да она "'не изгледа тако добро", погрешно изговарајући њено презиме.

Асо (83), који је потпредсједник владајуће Либерално-демократске партије, изнио је увредљиве коментаре о изгледу и годинама министарке спољних послова.

"Не изгледа тако добро", рекао је недавно Асо који је већ познат по неприкладним примједбама, објавио је Гардијан.

Асо је затим похвалио способности Камикаве (70) као политичара, наводећи да она  говори достојанствено, правилно на енглеском и заказује сама састанке, без помоћи дипломата.

Асо је такође два пута погрешно рекао њено презиме, назвавши је Камимура, а такође је погрешно сугерисао да је она прва жена министар спољних послова Јапана. 

У ствари, она је трећа, послије Макико Танаке и Јорико Кавагучи, које су постављене почетком 2000-их.

Камикава, која је постала једна од пет жена именованих у кабинет јапанског премијера Фумија Кишиде у септембру прошле године, одбацила је Асове коментаре.

"Свјесна сам да постоји много различитих мишљења и цијеним сваку повратну информацију", рекла је Камикава новинарима, наводећи да је наставак њеног рада на функцији  највишег јапанског дипломате  најприкладнији одговор Асоу.

Опозициони политичари били су критични према Асоу.

Генерални секретар Комунистичке партије Јапана Акира Коике рекао је да су ти коментари непримјерени, чак, како је навео, и према ниским стандардима бившег премијера. 

На друштвеним мрежама појавили су се захтјеви да Асо поднесе оставку.

Професор родних студија на Универзитету у Токију Каку Сечијама  рекао је да Асо, да је говорио о министру спољних послова, никада не би споменуо његов изглед јер су, како је навео, само жене подвргнуте додатној процјени њихове привлачности.

Асо, за кога се прича да је милијардер, рекао је у мају 2018, док је обављао функцију министра финансија,  да не постоји кривично дјело сексуалног узнемиравања након што је високи званичник тог министарства оптужен за сексуално узнемиравање телевизијске репортерке. 

Асо је раније вријеђао старије људе, плавооке дипломате, пацијенте са Алцхајмером и жене које су одлучиле да немају дјецу, и изражавао је дивљење нацистима, наводећи да је Адолф Хитлер имао добре мотиве.

Према Интерпарламентарној унији, Јапан по политичкој заступљености жена заузима 165. место од 190 земаља, при чему           жене чине само 10,3 одсто посланика у доњем дому. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана