Бивши доушник ФБИ оптужен за лагање о улози Бајденових у украјинском пословању

Танјуг
Бивши доушник ФБИ оптужен за лагање о улози Бајденових у украјинском пословању

ВАШИНГТОН  - Специјални савјетник који је водио вишегодишњу истрагу о Хантеру Бајдену Дејвид Вајс оптужио је бившег доушника ФБИ-ја Александра Смирнова да је лагао о умијешаности предсједника Џозефа Бајдена и његовог сина Хантера Бајдена у пословне трансакције са украјинском енергетском компанијом Бурисма Холдингс.

Смирнов (43) суочава се са оптужбама у вези са лагањем ФБИ-а и креирањем лажних досијеа.

Он је ухапшен јучр ујутру на међународном аеродрому Хари Рид у Лас Вегасу, након што је стигао у САД из иностранства, а у појавиће се пред савезним судом, преноси CNN.

Оптужба против Смирнова доводи у питање главни аспект тврдњи републиканаца да је актуелни предсједник САД имао финансијску корист од пословања свог сина у Украјини.

Према судским записима, Смирнов је рекао агенту ФБИ да је разговарао са власником Бурисме о напорима компаније да купи компанију у Сједињеним Америчким Државама.

У свом извјештају ФБИ-ју, наводи се у оптужници, Смирнов је такође примијетио да је неко кога назива „бизнисмен 1” био у одбору Бурисме и да је такође био син појединца који се назива „јавни службеник 1”. Иако оптужница не прецизира ове особе, извори су идентификовали „јавног званичника 1“ као Џозефа Бајдена и „бизнисмена 1“ као Хантера Бајдена.

Током Бајденове предсједничке кампање, Смирнов је ФБИ-у наводно поднио извјештаје о два састанка са руководиоцима Бурисме из 2015. и 2016. године, током којих су руководиоци признали да су ангажовали Хантера Бајдена да их „преко свог оца заштити од свих врста проблема”.

Смирнов је такође  извијестио да су руководиоци украјинске компаније платили по пет милиона долара Џозефу и Хантеру Бајдену док је Џозеф Бајден био потпредсједник како би Хантер „преко свог оца водио рачуна о свим тим питањима“, мислећи на кривичну истрагу коју је водио тадашњи украјински тужилац о пословању Бурисме.

-Истини за вољу, оптужени је имао контакт са руководиоцима Бурисме 2017. године, након завршетка Обамине-Бајденове администрације и након што је тадашњи украјински генерални тужилац смијењен у фебруару 2016. године, другим ријечима, када је Џозеф Бајден више није имао могућности да утиче на политику САД и када генерални тужилац више није био на функцији - наводи се у оптужници.

Закључује се да је Смирнов "трансформисао" своје рутинске и неуобичајене пословне контакте са Бурисмом 2017. и касније, у оптужбе за подмићивање против Џозефа Бајдена, претпостављеног кандидата једне од двије главне политичке странке за предсједника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана