Бивши амерички званичник осуђен за убиство новинара који га је критиковао

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛАС ВЕГАС - Бивши амерички званичник Роберт Телс данас је пред судом у Лас Вегасу проглашен кривим за убиство новинара Џефа Џермана, који је писао критичке чланке о њему.

Тужиоци су Телса, бившег званичника округа Кларк у Невади, оптужили да је у септембру 2022. избо Џермана испред његове куће, преноси Ројтерс.

Докази које је на суду изнела држава укључују Телсов ДНК испод ноктију жртве, као и снимак надзорних камера на којима се види возило које одговара аутомобилу регистрованом на име његове супруге.

Телс, демократа, свједочио је да му је случај "намјештен" након што је покушао да разоткрије наводну корупцију у једној компанији за некретнине.

У унакрсном испитивању, окружни тужилац Кристофер Хамнер питао је Телса зашто је на телефону имао слике Џерманове куће, како је ципела идентична оној коју је носио убица завршила испод његовог кауча и како се његов ДНК нашао испод ноктију убијеног новинара.

Телс (47) рекао је да су докази подметнути у заједничкој завЈери колега, компаније за некретнине, полиције и вјероватно окружног тужиоца да убију Џермана, а злочин подметну њему.

Током два дана унакрсног испитивања, Телс је више пута рекао да је невин и да није убио Џермана.

Новинар је, прије убиства, мјесецима извјештавао о притужбама да је Телс имао неприкладан однос са подређеним запосленим, а да је атмосфера у његовој канцеларији била насилничка.

Убрзо након што је објављена једна од Џерманових прича, Телс је изгубио на унутарстраначким демократским изборима, након чега је у поруци написао да је ''узнемирен''.

Роберта Ли Кенет, колегиница са којом је Телс имао аферу, на суду је изјавила да је њен бивши шеф ''мрзио'' новинара, што је Телс негирао.

Џерман је истраживао Телса до убиства, а био је познат новинар након деценија истрага о корупцији и организованом криминалу у Невади.

Према извјештају Комитета за заштиту новинара, Џерман је једини амерички новинар који је убијен 2022, док је у свијету страдало 69 медијских радника те године.

САД су пале за 10 мјеста на 55. мЈесто на свијету када је у питању безбедност новинара ове године,  према Светском индексу слободе штампе који је објавила заговарачка група Репортери без граница.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана