Бивши амерички обавjештајац: Русија блокирала моћно америчко оружје

Срна
Foto: Илустрација/Радар "Вороњеж М"

МОСКВА - Руски системи за радиоелектронску борбу "искључили" су једно од најмоћнијих америчких средстава за посматрање којима су покушали да скенирају Крим, изјавио је бивши амерички обавјештајац Скот Ритер.

Ритер је навео да Пентагон има специјалне радаре који могу да веома детаљно скенирају површину Земље, те да САД ту технологију не дијеле чак ни са блиским сарадницима.

"У тренутку када су покушали да сниме територију Крима - све се искључило. Подсјећам, то је радар и њему не сметају облаци. Зашто ништа нису видјели? Зато што је Русија знала фреквенцију радара и блокирала је област коју су САД покушале да сниме", рекао је овај експерт.

Ритер је појаснио да руски војници могу да направе заштитни кишобран на територији на којој се одвија важна битка, преноси "Спутњик".

Он је руска средства за радиоелектронску борбу упоредио са израелским системима противракетне одбране.

"Средства за радиоелектронску борбу могу да угуше сигнале дронова и других електронских средстава противника. То је нека врста дигиталне 'Гвоздене куполе', нагласио је Ритер.

Бивши савјетник Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор је изјавио да руски системи имају колосалне могућности у гушењу украјинске електронике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана