Бившем државном службенику 18 година затвора због тероризма у Шпанији

Tанјуг
Foto: Јаху Њуз

МАДРИД - Шпански Виши суд осудио је данас 74-годишњег пензионисаног државног службеника Помпеја Гонзалеса Паскуала на 18 година затвора због кривичних дјела повезаних са тероризмом, након што је проглашен кривим за слање неколико пакета бомби 2022. године на мете владиних и дипломатских канцеларија.

Гонзалес Паскуал ухапшен је у јануару 2023. након што је послао шест пакета са експлозивом домаćе израде шпанском премијеру Педру Санчезу, министарки одбране Маргарити Роблес, амбасадама Украјине и САД у Мадриду, ваздухопловној бази и једном произвођачу оружја крајем 2022. 

Током истраге, полиција је на експлозивним направама пронашла трагове ДНК који одговара Гонзалесовом, а записи које је доставила компанија Амазон показују да је Гонзалес купио прекурсоре за експлозив у јуну и јулу 2022.

Веćина послатих експлозива је деактивирана, иако је радник обезбјеђења у украјинској амбасади лакше повређен приликом једне експлозије, преноси Ројтерс.

Суд је Гонзалеса Паскуала осудио на 10 година затвора због тероризма и додатних осам година за производњу експлозивних направа у ту сврху, наводи се у пресуди. 

Гонзалесу је такође наложено да плати 1.500 евра одштете повријеђеном службенику украјинске амбасаде Миколи Величку.

У пресуди се наводи да је Гонзалес Паскуал дјеловао ''са циљем да створи велику пометњу у шпанском друштву како би извршио притисак на владе Шпаније и Сједињених Држава, и друге институције у Шпанији да престану да подржавају Украјину у рату против Русије“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана