Битка за комерцијални центар Газе

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб  Израела и Хамаса ушао је у 68. дан. Генерална скупштина УН изгласала je, нову необавезујућу резолуцији којом се захтијева “тренутни хуманитарни прекид ватре” у Појасу Газе. Израел наставља са бомбардовањем, са фокусом на јужни град Кан Јунис.

Рат против Хамаса се наставља са или без међународне подршке

Израелски министар спољних послова Ели Коен рекао је да би прекид вате у овом тренутку у Гази био грешка и да ће Израел наставити рат против Хамаса са или без међународне подршке.

Он је додао да би прекид ватре у овом тренутку био поклон терористичкој организацији Хамас.

"Примирје ће омогућити Хамасу да се врати и угрози становнике Израела", рекао је он.

Коен је позвао међународну заједницу да дјелује "ефикасно и агресивно" и заштити глобалне бродске путеве.

Фон дер Лајенова подржала идеју да се уведу санкције израелским насељеницима на Западној обали

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен подржала је идеју да ЕУ уведе санкције израелским насељеницима одговорним за нападе на Палестинце на окупираној Западној обали.

Залажем се за санкционисање оних који су умјешани у нападе на Западној обали. Морају да одговарају. Ово насиље нема никакве везе са борбом против Хамаса и мора престати, нагласила је Фон дер Лајенова.

Битка за Шеџају у срцу града Газе

ИДФ је објавила нове снимке на којима се види како трупе пешадијске бригаде последњих дана дјелују у насељу Шеџаја у граду Гази.

Како наводе Израелске одбрамбене снаге, бригада је радила на "чишћењу" Шеџаје од инфраструктуре Хамаса током протекле недеље, рекавши да је то "напредна фаза" операције чији је циљ да се тој палестинској паравојсци одузме способност и убију њени оперативци.

Каже се да је касба, главна комерцијална област у срцу Шеџаје, "густа и сложена област за маневрисање", додајући да Хамас дјелује у оквиру цивилних локација у тој области и да користи велику мрежу тунела.

Папа Фрања поново се заложио за тренутни прекид ватре у Гази

Папа Фрања поново је позвао на "тренутни" прекид ватре у Гази и заложио се за окончање патње и Израелаца и Палестинаца.

"Обнављам свој апел за хитан хуманитарни прекид ватре", рекао је поглавар више од 1,35 милијарди католика у свету током своје аудијенције у сриједу.

"Нека ова велика патња за Израелце и Палестинце буде завршена", нагласио је папа Фрања је он, позивајући на ослобађање свих израелских талаца и испоруку хуманитарне помоћи Гази.

Палестинска ослободилачка организација: Бајденове изјаве морају постати акције

Генерални секретар Палестинске ослободилачке организације (ПЛО), Хусеин ал-Шеик, рекао је данас да се изјаве америчког председника Џозефа Бајдена морају претворити у акције, односно у позив за хитан прекид ватре у Појасу Газе.

-Изјаве предсједника Бајдена морају да се трансформишу у акције, почевши од позива на хитан прекид ватре и изношење свеобухватног политичког плана заснованог на међународном праву, чиме се завршава окупација и успоставља независна палестинска држава - објавио је Ал-Шеик на платформи Икс Бајден је у уторак изјавио да Израел има подршку САД, али да премијер Бењамин Нетанијаху мора да промени своју политику, будући да су израелске акције почеле да губе међународну подршку, наводећи да је годинама имао “сложен однос” с премијером Израела. Сједињене Државе су биле једне од 10 земља које су гласале против усвајања резолуције на Генералној скупштини Уједињених нација о прекиду ватре. Резолуција УН је усвојена у уторак, са 153 земље које су гласале “за” и 23 које су остале уздржане. 

Власти: Седам Палестинца убијено у израелском нападу на Џенин

Палестинац који је рањен у интензивним сукобима са израелском војском у Џенину на окупираној Западној обали подлегао је повредама, саопштиле су данас власти у Рамали.

Према палестинским здравственим властима, укупно седам људи убијено је у борбама са израелском војском у избјегличком кампу Џенин, које трају од јуче, преноси Тајмс оф Израел.

Израелска војска саопштила је у уторак да је извршила напад дроном на неодређени број Палестинаца, који су, како је навела, бацали експлозивне направе и пуцали на израелске трупе, пренио је Ројтерс. Војска је навела да је лоцирала тунеле, пронашла оружје, муницију и експлозивна средства, као и да је демонтирала постројење за израду бомби.

Рације израелских снага широм Западне обале

Рације израелске војске на избјеглички камп Џенин траје већ 29 сати и још нема знакова његовог завршетка, преноси Ал Џазира.

Клуб палестинских затвореника саопштио је да је у досадашњој рацији ухапшено до 100 Палестинаца, а да је око 30 првобитно притворених можда пуштено. Рације се такође дешавају широм Западне обале у градовима Наблус, Хеброн, Витлејем и предграђе Рамале.

Амбасадорка САД у УН: Још једна резолуција којом се не осуђује Хамас

Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас Гринфилд изјавила је да резолуција о хитном прекиду ватре у Гази представља још једну резолуцију којом се не осуђује палестинска милитантна група Хамас.

-Наш циљ мора да буде да дугорочно зауставимо смрт, девастацију и разарање, а то једноставно није будућност коју Хамас жели да види - рекла је она у уторак у Генералној скупштини УН.

Томас Гринфилд је додала да САД раде на "одрживом миру", као и да се Вашингтон слаже са неким дијеловима резолуције.

-Слажемо се да је хуманитарна ситуација тешка, да захтијева хитну и трајну пажњу, да цивили морају да буду заштићени, у складу са међународним хуманитарним правом - навела је Томас Гринфилд. Она је позвала све државе да подрже амандман Аустрије и да "једногласно" осуде Хамас због терористичких акција 7. октобра.

-Зашто је то тако тешко - упитала је америчка званичница. Аустријски амандман није добио потребну већину. Амбасадор Аустрије при Уједињеним нацијама Александар Маршик је претходно рекао да је његова земља "темељно размотрила" нацрт резолуције, поздрављајући то што се изричито захтијева ослобађања свих талаца и омогућавање приступа хуманитарне помоћи.

Он је позвао чланице УН да прихвате аустријски амандман у којем се наводи улога Хамас у подстицању најновије ескалације насиља.

У нацрту резолуције која је представљена у ГС УН тражи се "моменталан хуманитарни прекид ватре", као и да се "све стране придржавају својих обавеза према међународном праву, укључујући међународно хуманитарно право, посебно у погледу заштите цивила". Поред тога, позива се на "тренутно и безусловно ослобађање свих талаца" и на "обезбјеђивање приступа хуманитарне помоћи" у Појас Газе. Овај приједлог поднијела је група од 20 арапских земаља и Организација за исламску сарадњу.

Амбасадор Египта у УН: Резолуција је једина гаранција за спас Палестинаца у Гази

Амбасадор Египта при Уједињеним нацијама Осама Махмуд Абделкалек Махмуд, изјавио је да је резолуција којом се позива на прекид ватре у Гази "веома једноставна, јасна и експлицитна".

-Садржи само четири оперативна параграфа. Међутим, примјена ових параграфа тек треба да се деси, иако је трагична хуманитарна ситуација неподношљива за Палестинце - рекао је он у уторак на Генералној скупштини Уједињених нација.

Навео је да је усвајање и имплементација ове резолуције "једина гаранција за спас невиних цивила". Он је поручио да се морају испитати ратни злочини који су почињени над Палестинцима.

 

Израел:Још осам војника погинуло у Гази, укупно 113 од почетка копнене операције

Израелска војска  данас је саопштила да је још осам њених припадника погинуло у борбама у Појасу Газе, преноси Тајмс оф Израел.

Међу погинулима је и официр, потпуковник који је командовао пјешадијским пуком Голани, наводи се у саопштењу војске.

Војска је навела да је укупно 113 израелских војника убијено, откако је Израел 20. октобра почео копнене операције против Хамаса у Појасу Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана