Билстрем: Шведска испунила услове које је поставила Турска за улазак у НАТО

Танјуг
Билстрем: Шведска испунила услове које је поставила Турска за улазак у НАТО

СТОКХОЛМ - Шведска је испунила услове које је поставила Турска да би се придружила НАТО-у, изјавио је министар иностраних послова Тобијас Билстрем.

Говорећи на конференцији за новинаре заједно са министром спољних послова Велике Британије Џејмсом Клеверлијем, Билстрем је рекао да је увођењем новог закона о тероризму Шведска испунила последње услове за придруживање алијанси договореној у трилатералном плану Финске, Шведске и Турске.

-У Шведској је недавно на снагу ступио нови закон који је криминализовао учешће у терористичкој организацији на било који начин, било да је промовише, јача или подржава. Тиме испуњавамо последње дијелове нашег споразума - рекао је Билстрем, преноси ЦНН.

Министар спољних послова Велике Британије Џејмс Клеверли поновио је подршку Велике Британије за укључивање Шведске у НАТО.

-Мој став је јасан да Шведска мора и да ће се придружити НАТО-у и то треба да учини што је прије могуће. Наставићемо да се залажемо за брз завршетак процеса приступања - истакао је Клеверли.

Бритаски министар је такође нагласио да је у интересу Турске "да Шведска постане чланица алијансе и то брзо".

Шведска је изразила намјеру да се придружи НАТО-у кроз своју политику отворених врата у мају прошле године, само неколико недјеља након што је Русија отпочела инвазију на Украјину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана