Билд: Дјед Аналене Бербок био нациста, награђен за војне заслуге Вермахту

ГС
Билд: Дјед Аналене Бербок био нациста, награђен за војне заслуге Вермахту

Дјед њемачке министарке Аналене Бербок током Другог свјетског рата служио је у Вермахту и био убеђени нациста, а 1944. је као награду добио крст за војне заслуге, пише њемачки Билд.

Лист наводи да је Бербок био запослен као инжењер у јединици за поправку противавионских топова, а у његовом војном досијеу наводи се да пуковник Валдемар Бербок није био само официр, већ ватрени присталица националсоцијализма.

Шефица њемачког министарства спољних послова, међутим, увјерава да о томе ништа није знала када је у говорима помињала свог дједа.

Аналена Барбок, која воли да говори о свом дједу Валдемару на комеморативним догађајима, сада је принуђена да се запита шта њемачки министар спољних послова треба да зна о својим рођацима и Другом свјетском рату.

У тексту се дословно наводи да је Валдемар био „безусловни националсоцијалиста“, прочитао је Хитлерову књигу „Мајн Кампф“ и „потпуно подржавао националсоцијализам“.

Официр Бербок 1944. године је одликован Крстом са мачевима за војне заслуге.

Билд примјећује да се отац Аналене Бербок деценијама свађао са оцем Валдемаром - јер старији није хтио да каже дјечаку ништа о себи и о рату. Као и милиони других који су се вратили из рата, ћутао је.

Тек када је изложба Вермахта пропутовала Њемачку крајем ‘90-их, Валдемар је рекао да је служио у Вермахту. Након тога је за себе написао „малу породичну књигу” о изгнанству и рату, преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана