Бил Гejтс: Наши унуци би могли живјети у драматично лошијем свијету

ГС
Бил Гejтс: Наши унуци би могли живјети у драматично лошијем свијету

ЊУЈОРК - Један од најбогатијих људи на свијету, Бил Гејтс, упозорио је да ће “наши унуци одрастати у драматично лошијем свијету” ако се климатске промјене “не поправе”.

Истакао је и шта је то за шта сматра да ће човјечанству бити најтеже урадити. О томе какав ће свијет бити усљед климатских промјена писао је на свом блогу након што је сазнао да ће постати дјед.

-Недавно сам почео да посматрам свијет из нове перспективе, када ми је старија кћерка саопштила невјероватну вијест да ћу сљедеће године постати дјед. Једноставно писање о томе да ћу сљедеће године постати дјед ме чини емотивним. Та мисао даје нову димензију мом дјеловању. Када размишљам о свијету у којем ће се родити моји унуци, више него икада прије сам инспирисан да помогнем свачијој дјеци и унуцима да имају прилику да преживе и напредују -истакао је 67-годишњи Гејтс који је један од оснивача компаније „Мајкрософт“.

Његова 26-годишња кћерка Џенифер и њен супруг Најел Насар сљедеће године добиће прво дијете.

Гејтс је напоменуо  да од реакције свјетских челника на климатске промјене зависи у каквом свијету ће живјети будуће генерације.

-Рјешење за климатске промјене се може сажети у двије реченице: Морамо да до 2050. елиминишемо глобалне емисије гасова стаклене баште. Екстремно вријеме већ узрокује више патње, а ако не дођемо до нулте емисије, наши унуци ће одрастати у свијету који је драматично лошији - нагласио је.

Према његовим ријечима, доћи до нулте емисије ће бити најтежа ствар коју су људи икада урадили.

-Морамо за мање од три деценије револуционарно промијенити цјелокупну економију - како ствари правимо, како се крећемо, како производимо струју, како производимо храну и како да буде топло и како да буде хладно - указао је Гејтс.

Фондација коју води с бившом супругом Мелиндом ангажована је и на борби против климатских промјена, преноси CNBC.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана