Бијела кућа: САД више нема средстава за подршку Кијеву

Г.С./Агенције
Бијела кућа: САД више нема средстава за подршку Кијеву

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална операција руске војске, 680. дан. Настављају се интензивне борбе око Купјанска а руска војска успјешно је спријечила напад украјинских јединица. Амерички медији пишу да су велики губици када је ријеч о техници у Украјини угрозили репутацију западног војно-индустријског комплекса.

Џаишвал: Индија није слала артиљеријске гранате Украјини

Индија није слала било какве артиљеријске гранате Украјини, саопштио је портпарол индијског Министарства спољних послова Рандир Џаисвал.

-Видјели смо извјештаје појединих медија на ту тему, али можемо категорично да кажемо да нисмо послали било какву артиљеријску муницију Украјини. Нисмо извозили нити смо слали - рекао је Џаисвал новинарима.

Позивајући се на снимке објављене на друштвеним мрежама, медији су раније објавили да Украјина посједује артиљеријску муницију индијске производње, калибра 155 милиметара, која је компатибилна са самоходним хаубицама “АХС краб”, које је Украјини испоручила Пољска.

Индија је међу земљама које су одбиле да отворено стану на страну Украјине у рату са Русијом и које позивају на проналажење дипломатског рјешења за кризу.

Раикович:У руском ракетном нападу на Украјину убијена једна особа, рањено осморо

У руском ракетном нападу на Копривњицки, бивши Кировград, у централној Украјини, данас је погинула једна особа, а рањено је још осморо, саопштио је регионални гувернер Андриј Раикович.

У нападу је оштећена зграда енергетске компаније усљед чега је дошло до прекида у снабдијевању тог подручја струјом и водом, рекао је Раикович.

-Обични радници су повријеђени и један је, нажалост, умро. Био је аутомеханичар - изјавио је гувернер и додао да су рањени задобили повреде од шрапнела.

Он је истакао да је због оштећења далековода довело до нестанка струје и да је снабдијевање водом смањено у неколико дијелова града, али да су кварови убрзо поправљени, преноси Ројтерс.

Русија је појачала нападе на Украјину пре почетка године и Кијев тврди да су руске снаге лансирале скоро 300 ракета и више од 200 дронова од 29. децембра.

“Арми рекогнишн”: Није тачна ни реална прича Кијева да су срушили “кинжале”

Лист “Арми рекогнишн”  одбацује као нетачне и нереалне тврдње украјинске стране да је оборила руску хиперсоничну ракету “кинжал”, а камоли “десет од десет лансираних”.

Способност “кинжала” да лети брзином већом од десет маха и гађа циљеве удаљене 1.500 километара чини немогућим да га потенцијално пресретну тренутни системи противваздушне одбране.

“Кинжал” је велика ракета масе око 4.300 килограма, дужине 7,2 метра, пречника око 1,2 метра и распона крила од 1,6 метара.
Може да носи нуклеарну бојеву главу  (од пет до 50 килотона) или конвенционалну бојеву главу са високо експлозивним пуњењем.

-Главна карактеристика жкинжалаж је његова хиперсонична брзина, што представља озбиљан проблем за савремене одбрамбене системе. Ова брзина значајно смањује вријеме реакције за откривање и гађање мете - наводи лист.

“Арми рекогнишн” објашњава да велика маневарска способност пројектила отежава прецизно предвиђање путање лета и чини пресретање још тежим. Ракета је способна да дјелује у горњим слојевима атмосфере, где је недоступна за многа оружја.

-Теоретски, тренутно не постоји систем противваздушне одбране који би могао да пресретне „кинжал” - стоји у тексту.
Украјинска команда не нуди никакве доказе да је заиста оборила неки “кинжал”. То би теоретски могао да покуша да учини амерички “патриот”, али је практично и то немогуће.

Поуздано пресретање хиперсоничних пројектила остаје велики изазов са тренутном технологијом, наводи “Арми рекогнишн”.

Према западним аналитичарима, Русија је у почетку имала ограничен број “кинжала” – 53. Међутим, почетком маја прошле године показало се да руске оружане снаге већ имају до 80 ракета овог типа.

Њихов ниво производње повећан је са једне или двије ракете мјесечно на десет, упркос западним санкцијама, пошто је Москва успоставила канале снабдијевања неопходном опремом из различитих земаља ЕУ.

Бијела кућа: САД више нема средстава за подршку Кијеву

Вашингтон више нема средстава за даљу подршку Украјини, нови пакети помоћи ће захтјевати одобрење новог финансирања од Конгреса, изјавио је координатор за стратешку комуникацију Савјета за националну безбједност Беле куће Џон Кирби.

„Већ смо испоручили Украјини посљедњи пакет војне помоћи за који имамо средства. Одмах после Божића. И треба да добијемо помоћ Конгреса да бисмо то могли да наставимо да радимо", рекао је Кирби.

„Потребно нам је одобрење захтјева за издвајање додатних средстава за даљу помоћ Украјини", додао је он и објаснио да ће дио наоружања, о чијој су испоруци Сједињене Америчке Државе саопштиле прошле недјеље, бити испоручен касније.

Раније је Кирби најавио да ће САД послати у децембру још један пакет војне помоћи Кијеву, након чега ће понестати средстава. За даљу подршку Украјине биће потребно одобрење америчког Конгреса.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је 27. децембра да ће Вашингтон издвојити пакет војне помоћи Украјини од 250 милиона долара, који ће бити последњи 2023. године. Вашингтонска администрација упутила је прошлог октобра захтјев Конгресу за додатна буџетска издвајања у фискалној 2024. години, која је у Сједињеним Америчким Државама почела 1. октобра, првенствено за пружање помоћи Израелу и Украјини, као и за супротстављање Кини и Русији у Азијско-пацифичком региону. 

Извршна власт на челу са предсједником Џозефом Бајденом жељела би да добије укупно око 106 милијарди долара у ове сврхе.
Даља судбина захтјева и алтернативних нацрта закона остаје нејасна. Један број републиканаца у Представничком дому и Сенату америчког Конгреса недавно се изјаснила против наставка пружања финансијске помоћи Кијеву.

Шеф украјинске сајбер службе: Разарајући хакерски напад на "Кијевстар"

Руски хакери су били присутни у систему украјинског телеком гиганта "Кијевстар" најмање од маја прошле године, у сајбер нападу који би требало да представља "велико упозорење" Западу, рекао је за Ројтерс шеф одјељења за сајбер безбједност Службе безбједности Украјине Иља Витијук.

Хаковање, једно од највећих од почетка руског напада на Украјину приј скоро две године, утицао је од 12. децембра негативно на око 24 милиона корисника "Кијевстара".

Те нападе назвао је разарајућим са циљем да задају психолошки ударац и прикупе обавештајне податке.

"Напад је велика порука и упозорење, не само Украјини, већ целом западном свијету, да схвати да нико није недодирљив", оцијенио је Витјук.

Шеф сајбер одјељења при СБУ је рекао да је "Кијевстар" компанија која је много уложила у сајбер безбједност.

Међутим, напад је обрисао "скоро све", укључујући и хиљаде виртуелних сервиса и податке са компјутера, додаје Витјук што је, оцјенио је, вјероватно први примјер деструктивног сајбер напада у којем је уништена срж телеком оператера.

"СБУ је процијенила да су хакери могли да украду приватне информације, пронађу локације телефона, пресретну СМС поруке, а можда и да отму Телеграм налоге", рекао је Витјук.

Истакао  једа је СБУ помогла "Кијевстару" да поврати своје системе у свега неколико дана и да одбије нове сајбер нападе.

Генерални секретар НАТО сазвао је за 10. јануар састанак Савјета НАТО-Украјина на нивоу амбасадора, на захтјев Кијева.

Америка је у потпуности изгубила вјеру у побједу Украјине и зато подстиче Кијев на преговоре с Москвом, рекао је бивши савјетник америчког предсједника Роналда Регана за „Американ конзерватив".

„Док Украјинци преживљавају другу зиму у сукобу, администрација Џозефа Бајдена је очигледно одустала од размишљања о побједи Украјине…. Умјесто тога Вашингтон сматра да обе стране треба да воде преговоре", навео је Даг Бендоу.

Такође је навео да су се америчке изјаве о Украјини значајно промијениле: док је на почетку сукоба Бијела кућа говорила о заузимању Крима о поразу Русије сада инсистира на дипломатском рјешењу сукоба, као и да Москви остану нове територије.

„Вратити Донбас и Крим. Разоружати Москву.. Сломити Русију. Ипак, сада је циљ савезника да припреме Кијев за преговоре", констатовао је он.

Паис: Арсенали украјинске војске су истрошени

Арсенали украјинске војске су истрошени, они користе то што имају и не обавезно оно што је најбоље за уништавање циљева, пише шпански лист „Паис" позивајући се на једног украјинског војника.

Млађи водник 47. механизоване бригаде украјинске бригаде, Александар, рекао је за шпански дневник да и његова јединица, као и многе друге, осјећају дефицит муниције.

У случају дефицита војне помоћи са Запада Кијев нема план Б, рекао је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба за Си-Ен-Ен.

„Немамо план Б. Сигурни смо у план А", рекао је он.

„Форбс": Тенкови „абрамс" се нигдје не могу видјети

Часопис „Форбс" пише да се тенкови „абрамс", откако су стигли у Украјину, нигдје не могу видјети.

„Прошло је два мјесеца откако су некадашњи амерички тенкови М-1 стигли у Украјину и два мјесеца откако нисмо видјели никакав доказ о њиховом постојању", наводи се у чланку.

Како се наводи, нејасно је шта Кијев са њима ради и којој бригади су предати.

Бијела кућа је раније потврдила да је прва партија ових тенкова испоручена Украјини и да Америка намјерава да укупно да Кијеву 31 тенк.

Шеф украјинске обавештајне службе Кирил Буданов признао је раније да амерички тенкови неће дуго опстати на фронту.

Руски деминери у Маријупољу и околини уништили две хиљаде неексплодираних мина

Руски деминери су у року од три мјесеца у Маријупољу и околини уништили две хиљаде неексплодираних мина, саопштило је руско Министарство одбране.

Бретон-Гордон: Уколико се Украјина суочи са великим проблемима на фронту НАТО би могао да пошаље снаге на територију те земље

Уколико се Украјина суочи са великим проблемима на фронту НАТО би могао да пошаље снаге на територију те земље, сматра британски пуковник у оставци Хемиш де Бретон-Гордон.

Уколико Украјини не би добро ишло, како је рекао, Алијанса би могла да уђе у рат са Русијом у наредних неколико година.

Припадници групе „Запад" руске војске су уз помоћ противтенковског ракетног система „корнет" уништили украјинске дронове

Припадници групе „Запад" руске војске су уз помоћ противтенковског ракетног система „корнет" уништили украјинске дронове на купјанском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.

Губици технике у Украјини угрозили су репутацију западног војно-индустријског комплекса, пише амерички часопис „Милитари воч".

Новинари су чак то уврстили на листу 10 најважнијих догађаја 2023. на војном плану.

„С обзиром на то да је западна техника деценијама рекламирана као водећа у свијету по својим карактеристикама посљедице сукоба у Украјини могу да поткопају репутацију западног војно-индустријског комплекса", наводи се у чланку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана