Бијела кућа подржава пљенидбу замрзнуте руске имовине

Срна
Бијела кућа подржава пљенидбу замрзнуте руске имовине

ВАШИНГТОН- Бијела кућа подржава приједлог закона који би омогућио пљенидбу руске замрзнуте имовине и њено пребацивање у Кијев, објавила је новинска агенција "Блумберг", позивајући се на ноту Савјета за националну безбједност САД /НСЦ/ упућену Комитету за спољне послове Сената Конгреса САД.

У ноти Савјета истиче се да америчка администрација поздравља нацрт закона "у принципу" и да ће ово тијело "дати овлашћења која су потребна извршној власти да заплијени руску суверену имовину у корист Украјине".

"Истовремено, америчке власти би жељеле да координишу своје акције са партнерима из других земаља Групе седам /Г7/, како би смањиле ризике од подривања повјерења страних инвеститора у амерички финансијски систем", наводи се у извјештају.

Амерички сенатори представили су у јуну Закон о обнови економског просперитета и могућности /РЕПО/ за Украјинце, који ће омогућити пљенидбу и пренос руске имовине у власништво Кијева.

Нови закон би дао пуна овлашћења америчком предсједнику Џозефу Бајдену да пренесе замрзнуту руску имовину како би помогао у обнови Украјине и забранио ослобађање санкционисаних средстава "док се Русија не повуче из Украјине и не пристане на исплату одштете".

"Њујорк тајмс" је крајем прошлог мјесеца објавио да су САД и њихови европски савезници обновили разговоре о потраживању 300 милијарди долара замрзнуте руске имовине које ће да користе за помоћ Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана