Бијела кућа: Одузети овлашћења ФБИ

B92
Foto: Sputnik

ВАШИНГТОН- Бела кућа је предложила данас да се ФБИ одузму одређена овлашћења о прикупљању података о комуникацији особа које живе ван САД.

Та овлашћења базирају се на контроверзном Закону о страном обавјештајном надзору (ФИСА).

Истовремено, Бела кућа жели да Одељак 702 тог закона остане на снази, али у измењеном облику, након што су и демократе и републиканци позвали на велике реформе због забринутости да је тај члан закона коришћен против Американаца, преноси Ројтерс.

У извештају Обавештајног савјетодавног одбора америчког предсједника се наводи да би акције ФБИ на основу Одељка 702 требало да буде ограничене само на стране обавјештајне сврхе, а да би особље ФБИ-а требало да прође додатну обуку о томе шта страна обавјештајна служба подразумева.

У документу на 42 странице се каже да су промјене неопходне дијелом и због тога што је у извјештају министарства правде пре две године откривено да су се "неки безбедносни упити односили на појединце ухапшене током упада у Капитол 6. јануара 2021. године".

Напомиње се да није било случајева у којима је ФБИ намерно злоупотребио Одељак 702, али да је понашање Бироа умањило поверење јавности "у његову способност да користи Одељак 702 на начин на који је намеравао".

У заједничкој изјави савјетника Беле куће за националну безбједност Џејка Саливена и Џона Фајнера наводи се да је "Одјељак 702 један од најважнијих обавјештајних инструмената који се користи за заштиту домовине и америчког народа".

"Захваљујући обавјештајним подацима добијеним овим овлашћењима, Сједињене Државе су биле у стању да разумију и одговоре на пријетње из Кине, да окупе свет против руских злочина у Украјини, лоцирају и елиминишу терористе који намјеравају да нанесу штету Америци", тврде двојица америчких званичника.

Додаје се да би уклањање Одjељка 702 било "један од најгорих обавјештајних неуспјеха нашег времена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана