Бијела кућа: Израел не врши геноцид над Палестинцима у Гази

Танјуг
Foto: Танјуг

ВАШИНГТОН - Амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливен саопштио је да администрација предсједника Џозефа Бајдена не сматра да израелска убиства Палестинаца у Појасу Газе представљају геноцид.

У разговору са новинарима у Бијелој кући, Саливен је изјавио да САД желе да Хамас буде поражен, да су Палестинци затечени у сред рата „у паклу”, као и да би велика израелска војна операција у Рафи била грешка.

„Не вјерујемо да је то што се догађа у Гази геноцид. Одлучно и званично одбацујемо ту тезу”, рекао је Саливен.

Бајден, који се ове године такмичи за други мандат, суочава се са снажним критикама својих сопствених присталица због подршке Израелу, а неки од тих критичара оптужују Израел да чини геноцид.

Понављајући Бајденов коментар представљен у суботу, Саливен је рекао да би у Гази већ сада владао прекид ватре када би Хамас ослободио таоце, преноси Глас Америке.

САД ужурбано раде на договору о прекиду ватре и пуштања талаца, рекао је амерички званичник, али није могао да предвиди да ли ће и када договор бити постигнут.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је у разговору са министром спољних послова Египта у понедjељак изјавио да САД не подржавају већу операцију у Рафи и истакао потребу да се заштите цивили.

Стејт департмент је саопштио касно у недјељу да је Блинкен „поново потврдио противљење САД великој војној копненој операцији у Рафи” док је телефоном разговарао са израелским министром одбране Јоавом Галантом.

У саопштењу се наводи да је Блинкен такође потврдио приврженост САД „заједничком циљу - поразу Хамаса”, док је такође позвао Галанта да „помогне у рјешавању изазова дистрибуције (помоћи) унутар Газе”, док Израел циља Хамас.

Раније у недељу, Блинкен је рекао за НБЦ да не постоји посебан израелски план за заштиту Палестинца или за пружање довољно хуманитарне помоћи за њих.

''Нисмо видјели план шта ће се десити дан након завршетка рата у Гази. Јер управо сада, путања на којој је Израел је таква да чак и ако уђе и предузме тешке акције у Рафи, и даље ће преостати хиљаде наоружаних припадника Хамаса”, оценио је он.

Блинкен је закључио да је „садашња путања” таква да Израел улази у Рафу да би се обрачунао са преостала четири батаљона Хамаса, али да у одсуству плана за цивиле „ризикује да нанесе страшну штету цивилима и да не ријеши проблем” спречавања Хамаса да поново управља Газом.

САД, главни израелски добављач оружја, у више наврата су упозоравале Израел против копнене офанзиве у пуном обиму на Рафу, али су Израелске одбрамбене снаге наставиле са офанзивом.

Око 300.000 од 1,3 милиона Палестинаца који су прије неколико мјесеци побјегли у јужну Газу по наређењу израелске војске да се склоне од напада на Хамасове милитанте у сјеверној Гази, сада је добило наређење да се поново селе, овог пута сјеверозападно од Рафе, у област дуж обале Средоземног мора у Гази.

Палестинске власти процјењују да је од 7. октобра у Појасу Газе у израелским нападима убијено више од 35.000 људи.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана