Би-Би-Си ушао у село у којем је Хамас масакрирао цијеле породице

ГС
Foto: Танјуг/АП

Кибуц Кфар Аза у јужном Израелу је у првих неколико дана рата био мјесто великог масакра.

У нападу Хамаса током викенда ондје су убијени жене, дјеца, бебе и старије особе.

Кибуц је почетак онога што би могло услиједити, пише Би-Би-Си.

Новинарска екипа Би-Би-Си-ја отишла је у поменуто село.

До јутрос су још увијек трајале борбе у кибуцу, једној од израелских заједница уз границу с Газом.

Зато тек сада скупљају тијела његових израелских становника који су убијени када је Хамас у суботу рано ујутро пробио граничну жицу из Газе.

Војници који су већи дио дана провели у рушевинама извлачећи тијела цивила рекли су да се догодио масакр. Чини се вјероватним да се већина убистава догодила у првим сатима напада у суботу.

"Израелској војсци, затеченој неспремној, требало је 12 сати да дође до кибуца", рекао је за Би-Би-Си Давиди Бен Зион, замјеник команданта Јединице 71, искусног тима падобранаца који су предводили напад.

"Хвала Богу спасили смо многе животе многих родитеља и дјеце", рекао је.

"Нажалост, неке су спалили Молотовљеви коктели. Врло су агресивни, попут животиња", додао је Бен Зион.

Бен Зион рекао је да су Хамасови наоружани нападачи који су убијали породице, укључујући бебе, били "машина џихада за убијање ненаоружаних цивила".

"То су били нормални грађани који су хтјели јести свој доручак и то је све", рекао је. Додао је да су неке од жртава биле обезглављене.

"Убили су их и некима од њих одсјекли главе, то је ужасна ствар за видјети… Морамо се сјетити тко је непријатељ и која је наша мисија... Ми смо за истину и права страна, свијет треба бити уз нас", рекао је Бен Зион.

Други је полицајац показао на крваву љубичасту врећу за спавање. Натечени ножни прст вирио је ван. Рекао је да је жена испод убијена и да јој је глава одсјечена испред куће. Неколико метара даље налазило се поцрњело, натечено тијело мртвог Хамасовог нападача.

Прва линија одбране Кфар Азе били су чувари кибуца, становници с војним искуством који су патролирали периметром. Убијени су у борби с нападачима.

Њихова тијела уклоњена су јутрос с њихових положаја у центру кибуца, и попут осталих израелских мртвих, умотана у црну пластику, однесена у носилима до паркиралишта и положена у ред чекајући да буду извучена.

Становници израелских пограничних заједница очекивали су повремене ракетне нападе након што је Хамас преузео контролу над Газом 2007. Прихватили су опасност као цијену сеоског живота у уско повезаној заједници која је још имала трагове пионирског духа раних ционистичких насеља.

Становници Кфар Азе и других израелских заједница дуж границе у Гази уживали су у доброј квалитети живота, упркос пријетњи Хамасових ракета. Све куће су имале ојачане безбједне просторије. Имали су и терасе, роштиље, љуљачке за дјецу и свјеж ваздух.

Али нико у Кфар Ази или другдје у Израелу није замишљао да би Хамас могао пробити израелску обрану и убити толико људи, пише Би-Би-Си.

Тијела нападача остављена да труну на сунцу

Ужас и бијес Израелаца помијешан је с невјерицом да држава и војска нису испуниле своју основну дужност заштите својих грађана. Тијела мртвих Хамасових нападача који су убили толико њих остављена су да труну, непокривена лежећи тамо гдје су убијени у грмљу и јарцима и широким травњацима кибуца.

У близини њихових тијела су мотоцикли којима су улетјели у кибуц након што су пробили граничну жицу. Тамо је и олупина параглајдера, којом су летјели изнад израелске одбране, гурнута са стазе на цвјетњак.

"Док смо се јутрос приближавали улазу у кибуц, стотине израелских борбених војника још увијек су биле распоређене дуж његовог периметра. Могли смо чути њихову ради-везу. Командант је издавао наређење да се отвори ватра на зграду на страни Газе. Готово одмах су почели рафали из аутоматског оружја, усмјерени преко границе у Газу", пише новинар Би-Би-Си-ја.

ББЦ наводи да се тутњава од ваздушних напада, док су били у Кфар Ази, непрекидно чује из Газе. Израел пати од колективне трауме након убиства толико својих суграђана у суботу, пише Би-Би-Си, преноси Индеx.

Али, у Гази такође страдају стотине цивила.

Међународно хуманитарно право јасно каже да сви борци морају штитити животе цивила.

Јасно је да је убијање стотина цивила од Хамасових нападача тешко кршење закона ратовања.

Израелци одбацују било какво поређење између начина на који Хамас убија цивиле и начина на који палестински цивили умиру у њиховим ваздушним нападима.

Генерал бојник Итаи Верув, који је био пред умировљењем кад је водио борбу за повратак кибуца, инсистирао је на томе да Израел поштује своје обвезе према ратним законима.

"Сигуран сам да се боримо за наше вриједности и културу... бићемо врло агресивни и врло јаки, али задржавамо своје моралне вриједности. Ми смо Израелци, ми смо Јевреји", рекао је.

Одлучно је демантовао да су обуставили своје обвезе према ратним законима. Сигурно је да ће Израел, како буде умирало све више палестинских цивила, бити суочен са све јачим критикама, пише Би-Би-Си.

Војници су углавном били из резервних јединица. Историјски гледано, војна служба се сматрала виталним дијелом изградње нације, уједињујући земљу која може бити разједињена.

Давиди Бен Зион, генерал који је предводио први талас у борби за кибуц и видио покољ који је оставио Хамас, признао је да Израелци имају дубоке политичке подјеле - али је инсистирао да су уједињени сада када су нападнути.

"Снажан мирис распадајућег меса лебдио је на врелом јесенском сунцу Медитерана. Војници који су уклањали тијела пажљиво су ходали кроз рушевине кућа, пазећи на експлозивна средства која нису експлодирала. На стази у дворишту лежала је граната", описао је новинар Би-Би-Си-ја.

Док су радили на извлачењу тијела, с времена на вријеме дојаве о ракетној ватри Хамаса тјерале су их да се заклоне. Након што је новинарска екипа напустила Кфар Азу било је још узбуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана