Безбједносна стратегија Чешке: Русија директна пријетња, Кина системски изазов

Танјуг
Foto: Илустрација

ПРАГ- Чешка влада је назвала Русију директном пријетњом, а Кину "системским изазовом" у новој безбједносној стратегији, која је јуче усвојена.

Наводи се да стратегија одражава крај периода мира и стабилности у Европи након завршетка Хладног рата, као и да Чешка "мора да се припреми за могућност да постане дио оружаног сукоба", и поред тога што је ризик од напада на земљу остао низик.

"Русија намјерно дјелује против чешке политичке, економске и друштвене стабилности. Она представља фундаменталну пријетњу по нашу сигурност", пише у документу, преноси Ројтерс.

Чешке власти тврде да Русија хибридним дјеловањем ради на слабљењу демократских институција и дестабилизује друштво.

"Уколико не буде дошло до темељних и дубоких политичких и друштвеним промјена у Русији, она ће остати пријетња европском простору, без обзира на исход рата у Украјини", поручује се у документу.

Када је ријеч о Кини, истиче се да она "доводи у питање међународни поредак", што има штетне посљедице по евроатлантску сигурност.

"Заједнички интерес Русије и Кине је да ослабе утицај и јединство демократских земаља. То системско ривалство је дугорочно", стоји у стратегији.

Поред тога, упозорава се на употребу кинеске технологије и критичне инфраструктуре.

"Постоји опасност од кинеских улагања у чешку и европску инфраструктуру, доминације у стратешким ланцима снабдевања, контроле кључне робе и развоја нових технологија, углавном вјештачке интелигенције без обзира на етичке норме и међународне стандарде", истиче се у чешкој безбједносној стратегији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана