Без договора на састанку Украјине, Русије, Турске и УН о житу

Срна, Танјуг
Без договора на састанку Украјине, Русије, Турске и УН о житу

ЊУЈОРК - Заједнички координациони центар УН није постигао споразум о укључењу нових бродова за извоз производа у оквиру Црноморске иницијативе, изјавио је данас портпарол УН Фархан Хак.

-Заједнички координациони центар данас није постигао договор да овласти нове бродове за учешће у иницијативи за извоз жита преко Црног мора. Центар наставља са свакодневним инспекцијским радом на претходно одобреним пловилима - рекао је Хак на брифингу.

Центар, који је основан 27. јула 2022. године у Истанбулу, чине представници Украјине, Руске Федерације, Турске и УН.

Турска, Русија, УН и Украјина одржале су данас технички састанак у Истанбулу ради разговора о предстојећим преговорима о извозу жита, саопштило је раније турско Министарство одбране.

Нова помоћ Kијеву од милијарду евра

Савјет ЕУ усвојио је данас мјеру помоћи Украјини у вриједности од једне милијарде евра за заједничку набавку ракета и муниције.

-Савјет је данас усвојио мјеру помоћи вриједну милијарду евра у оквиру Европског мировног фонда (ЕПФ) која ће додатно допринијети јачању способности и отпорности Украјине. Мјером помоћи ће се финансирати обезбјеђивање украјинских оружаних снага муницијом калибра 155 милиметара - наводи се у саопштењу.

Исти извор наводи да ће, ако буде захтијевано, заједничку набавку пројектила организовати све земље чланице ЕУ посредством европске одбрамбене индустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана