Берлусконијева империја са дјецом - коме шта припада и колико вриједи?

Танјуг
Foto: Агенције

МИЛАНО - Бивши италијански премијер Силвио Берлускони (86), који се налази у болници јер је примио хемотерапију због леукемије, и његова породица, имају империју вриједну седам милијарди долара, према процјени "Форбса".

Италијанска "Република" је навела да је његово богатство 3,5 милијарди евра и дала увид колико новца му доносе одређене компаније.

Берлускони дијели империју са петоро дјеце - Пјером Силвиом, Луиђијем, Барбаром, Марином и Елеонором.

Данас, Марина и Пјер Силвио се налазе на челу инвестиционог фонда Фининвест и медијске куће Медиасет, а подијела имовине би могла да доведе Барбару, Елеонору и Луиђија у посјед већине средстава.

Берлусконијеви имају удјела у телевизији, фудбалу, штедним улозима Италијана, посједују тајкунске виле и још много тога, а између осталог, и три млазњака и један хеликоптер.

Иако су прошла златна времена телевизије, када је само компанија Медиасет на берзи имала капитал од већи од 18 милијарди евра, 1999. године, економска империја коју је створио Берлускони остаје и даље пословна групација прве класе чије границе није увијек лако утврдити, истиче италијански лист.

Фининвест холдинг из 1978, је фирма која је великим дијелом активна, а Берлусконију ју је увек постављао у фокус и предузетничких и финансијских иницијатива.

Фининвест има контролно учешће у три друштва која се све заједно котирају на берзи са 2,8 милијарди евра.

Породица Берлускони има и банку Медиоланум. 

Фининвест је контролише са готово 48 одсто и вреди на берзи 712 милиона евра.

 

Ту је издавачка кућа Мондадори, симбол још једне фазе Берлусконијеве саге, а у чијем посједу се данас налази 50 издавача, међу њима су најпознатији Еинаути и Рицоли.

Тај холдинг задржава апсолутну већину укупне тржисне вриједности 273 милиона евра.

Берлусконијево петоро дјеце већ има директан удио у Фининвесту, али он, оснивач, увијек је чврсто држао већину, са 61,2 одсто удјела.

Најстарија ћерка Марина и брат Пјер Силвио посједују по 7,65 одсто Фининвеста, док Барбара, Елеонора и Луиђи,  заједно држе 21,42 одсто.

Чак и ако је Силвио резервисао вођство Фининвеста (и Мондадорија) за Марину и вођство Медиасета за Пјер Силвија, будуће контролне структуре тек треба да се утврде, додаје "Република".

 

Хипотетички, уколико Берлускони одлучи да својих 61,2 одсто подијели у једнаким дијеловима на своје петоро дјеце, свако од њих би добило додатних 12,24 одсто.

Барбара, Елеонора и Луиђи би онда имали више од 58 одсто Фининвеста, док би Марина и Пјер Силвио на крају имали по 19,9 одсто. 

Када би се две трећине пакета од 61,2 одсто подијелиле дјеци у једнаким дијеловима, биланси би се значајно промијенили. 

Барбара, Елеонора и Луиђи би се зауставили на око 46 одсто, што је мање од апсолутне већине.

Берлускони је у четвртак добро реаговао на хемотерапију и провео је мирну ноћ у болници.

Он је смјештен на одјељење интензивне неге, а у међувремену је оболио од запалења плућа.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана