Берлин: У протестима због бомбардовања Појаса Газе повријеђено 65 полицајаца

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕРЛИН- Најмање 65 полицајаца повређено је током ноћи у Берлину на протестима због израелског бомбардовања Појаса Газе, саопштиле су данас њемачке власти.

Полицајци су "повријеђени камењем, запаљивом течношћу и отпором", саопштила је берлинска полиција на платформи X (Твитер), пренео је "Гардијан".

Портпаролка полиције рекла је да су ухапшене 174 особе, укључујући 65 против којих ће се водити истрага.

Окупљање је почело касно синоћ у Нојкелну, округу са великом арапском заједницом.

Дневни лист "Билд" је објавио да је мушкарцима био упућен позив на платформи Телеграм да претворе Нојкелн у Газу и спале све.

Када је полиција наредила демонстрантима да се разиђу, на улице су постављене канте за смеће и препреке, бацано је камење и пиротехничка средства на њих, што је навело полицију да одговори употребом водених топова, саопштиле су власти.

Откако је Израел започео бомбардовање Газе као одговор на смртоносни напад Хамаса изведеног 7. октобра, пропалестински протести су избили у великим немачким градовима упркос забранама.

Повећан је број антисемитских инцидената, а јуче рано ујутру је синагога у Берлину погођена Молотовљевим коктелима.  

Њемачки канцелар Олаф Шолц позвао је данас власти да спрече демонстрације које би могле да прерасту у антисемитско хушкање.

Скупови на којима се узвикују антисемитске пароле, гдје се велича смрт других људских бића морају бити забрањени, истакао је Шолц.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана