Берлин тренутно не планира слање ракета “таурус” Кијеву

Srna
Foto: TSG

БЕРЛИН- Њемачка тренутно не планира да пошаље Украјини крстареће ракете "таурус" јер се оне не могу упоредити са ракетама које су обезбиједиле Француска и Британија, пише данас лист "Билд".

Берлин је, поред тога, забринут да би ракете могле да буду искориштене за гађање Керчког моста који повезује Русију и Крим, наводи лист.

Кијев је тражио од Берлин да испоручи ракете "таурус", што би Украјини могло да омогући наношење озбиљне штете дубље унутар територије коју је заузела Русија.

Берлин је више пута поновио да ће дјеловати само у договору са Вашингтоном када је ријеч о испорукама оружја Украјини.

На интерном састанку прошле седмице, пише "Билд", канцелар Олаф Шолц је рекао парламентарном комитету за спољне послове да ракете "таурус" нису упоредиве са француским СЦАЛП или британским "сторм шедоу", јер те земље директно дају геоподатке о циљевима и укључене су са својим особљем.

Портпарол Шолцове канцеларије рекао је да нема нових информација у вези са питањем крстарећих ракета "таурус" за Украјину.

"Билд" наводи да су званичници британске Владе током посљедњих седмица покушали да убиједе Њемачку да пошаље Украјини ракете "таурус". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана