Берлин на удару критика

СРНА
Берлин на удару критика

БЕРЛИН - Њемачка администрација нашла се на удару критика политичара након што је у јавности објављено да је министар финансија Кристијан Линднер колегама из власти писао да ставе вето на нову војну помоћ Украјини, пише британски дневник "Фајненшел тајмс".

У писму послатом Министарствима одбране и спољних послова 5. августа, Линднер је навео да ће његово министарство одбити нове захтјеве за војну подршку уколико не буду пронађена додатна средства и као потенцијални извор сугерисао је на замрзнута руска средства у Европи.

Он је истакао да ће постојећи програми помоћи, који су већ добили финансије, остати важећи.

Садржај писма први је објавио њемачки дневник "Франкфуртер Алгемајне" који је навео да је канцелар Олаф Шолц тражио од министра финансија да објави ову инструкцију.

Њемачка је највећи војни донатор Украјине након САД.

Берлин планира да ове године Кијеву достави војну помоћ око 7,5 милијарди евра што је због притиска на буџет већ осуђено на пропаст јер у нацрту планираног буџета за наредну годину треба да одвоји 4,5 милијарде евра.

Њемачка администрација данас је саопштила да су нетачне тврдње да ће бити прекинута помоћ и да разговори о финансијама и даље трају.

Њемачка коалиција у протеклих неколико мјесеци расправља о буџету и Линднер, који је на челу Слободних демократа, инсистира на томе да се придржавају строгих регулатива задуживања

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана