Бербок не искључује да Украјина нападне војне објекте у Русији њемачким оружјем

Танјуг
Бербок не искључује да Украјина нападне војне објекте у Русији њемачким оружјем

БЕРЛИН - Њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је да не искључује могућност да Украјина ради самоодбране нападне војне објекте у Русији оружјем из њемачких залиха.

Бербок је за њемачки јавни сервис АРД рекла да не жели јавно да расправља о томе колико дубоко ти напади могу да досегну руску територију.

 Њемачка министарка је напоменула да не треба дефинисати специфичне удаљености као што су „десет, 40 или 200 километара” због тога што би, како је навела, руска војска од тога могла да има користи.

 „Право на самоодбрану Украјине не значи да нека ракета мора да пређе границу или да погоди град као што је Харков прије него што (Украјина) може да нападне”, навела је Бербок, пренио је њемачки портал Тагесшау.

 Она је навела да је ријеч о превентивним мјерама за спречавање будућих руских напада.

 Велика Британија и Канада дозволиле су Украјини да користи оружје које су јој донирале за нападе на територији Русије, али до сада ниједна западна земља није дозволила да се оружје дугог домета које је упутила као помоћ Кијеву користи за нападе на Русију, упркос томе што украјински предсједник Володимир Зеленски већ мјесецима то захтијева.

 Руски предсједник Владимир Путин упозорио је западне земље да не дозволе Украјини да западним оружјем дугог домета гађа циљеве који се налазе дубоко на територији Русије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана