Бербок: Кина може да игра одлучујућу улогу у окончању рата у Украјини ако жели

Танјуг
Foto: ФАЗ,нет

БЕРЛИН - Кина може да игра одлучујућу улогу у окончању рата у Украјини као стална чланица Савјета безбједности УН ако то буде жељела, изјавила је данас њемачка министрица спољних послова Аналена Бербок која се састала са кинеским државним савјетником и министром иностраних послова Ћином Гангом у Берлину.

Ћин је рекао да ће Кина одржавати комуникацију са свим странама у украјинској кризи као дио својих напора да се постигне прекид ватре, пренио је Ројтерс.

Кина неће "гледати пожар са друге обале" нити "доливати уље на ватру", рекао је Ћин на заједничкој конференцији за новинаре с Аналеном Бербок.

Ћин је казао да ће Кина одржавати комуникацију са свим странама, укључујући и Њемачку како би што прије дошло до прекида ватре.

Бербок је навела да Европска унија ради на начинима да спријечи заобилажење санкција уведених Русији док преговара о новом пакету мјера.

Упитана о предложеној црној листи за неколико кинеских компанија, Бербок је истакла да су преговори у току, али да је генерално важно зауставити заобилажење санкција.

Ћин је изјавио и да кинески министар финансија Лиу Кун није могао да се састане са њемачким министром финансија Кристијаном Линднером из разлога везаних за распоред. 

Кина позива њемачког министра финансија да посјети Кину, нагласио је он. 

Њемачки министар финансија Кристијан Линднер неће отпутовати у Пекинг пошто је његов кинески колега Лиу Кун, са којим је требало да се састане у сриједу, отказао сусрет у посљедњем тренутку.

Према саопштењу њемачког Министарства финансија, Лиу Кун је неочекивано отказао састанак у сриједу само два дана прије него што је требало да буде одржан, пренио је Еурактив.

"Кинеско Министарство финансија затражило је током викенда да разговори двојице министара планирани за 10. мај буду одложени из разлога везаних за распоред", рекли су за њемачки лист "Велт", додајући да кинеска страна није дала друго објашњење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана