Бели супрематиста осуђен на доживотну казну због масакра у Бафалу

Tanjug
Foto: AP News

БАФАЛО- Бели супрематиста, који је прошле године убио десеторо црнаца у једној продавници у граду Бафалу, у држави Њујорк, осуђен је данас на доживотну казну затвора без права на тражење условне слободе.

    Судски претрес, на којем је изречена казна Пејтону Гендрону, кратко је био прекинут након што је један човјек насрнуо на њега, али је убрзо савладан. 

    Претрес је настављен након 10 минута, а свједочили су људи који су изгубили вољене у нападу.

    Гендрон, чију су мржњу подстакле расистичке теорије завјере на интернету, плакао је током неких свједочења, а у кратком обраћању се извинио жртвама, преноси Глас Америке. 

    Судија му је затим изрекла консекутивне доживотне казне затвора за сваку жртву, без права на условну слободу, а одбила је да му одобри статус млађег преступника, што је могло да му пружи шансу да поново постане члан друштва.

    Гендрон је у новембру признао кривицу за злочине, укључујући убиство и домаћи тероризам мотивисан мржњом, што је оптужба која носи аутоматску доживотну затворску казну.

    Гендрон, који има 19 година, носио је непробојни прслук и шлем са камером која је емитовала уживо, током напада 14. маја, који је извео легално купљеном полуаутоматском пушком са нелегално модификованим шаржером високог капацитета.

    Само троје људи преживело је напад, током којег је Гендрон таргетирао афромеричке купце и раднике.

    У документу објављеном на интернету, Гендрон је написао да се нада да ће напад помоћи да се очува моћ бијелаца у САД и да је изабрао радњу у Бафалу, три сата удаљену од свог родног града Конклина, у држави Њујорк, зато што се налази у претежно црначком сусједству.

    Против њега је подигнута одвојена федерална оптужница, због које би могао да буде осуђен на смртну казну, ако Секретаријат за правосуђе одлучи да је тражи.

     Гендронови адвокати саопштили су у децембру да је он спреман да се изјасни кривим у федералном суду да би избегао да буде погубљен. У држави Њујорк не постоји смртна казна.

    Масакр у Бафалу и још један мање од две недеље касније у основној школи у Тексасу, када је убијено 19 ученика и наставника, појачали су позиве за строжу контролу оружја. 

    У парламенту државе Њујорк убрзо након тога је усвојена забрана продаје полуаутоматских пушака већини млађих од 21 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана