Белгијски политичар оптужен за шпијунажу и сарадњу са Пекингом

Танјуг
Белгијски политичар оптужен за шпијунажу и сарадњу са Пекингом

БРИСЕЛ- Белгијска министарка одбране Лудивин Дедондер рекла је да су  извјештаји о сарадњи крајње десничарског белгијског политичара Френка Крејелмана са кинеским шпијуном и могућој умијешаности његовог брата, белгијског посланика Стивена Крејелмана, "изузетно забрињавајуће за националну безбједност, демократију и институцију" те земље.

Предсједница белгијског парламента Елијане Тиље затражила је више информација о могућој умијешаности посланика и предсједника Комитета за набавку оружаних снага Стивена Крејелмана о сарадњи његовог брата Френка са кинеским обавештајним службама.

-Ако се те чињенице докажу, парламент ће предузети све неопходне мјере - рекла је Тилије белгијској новинској агенцији Белга.

Бивши посланик фламанске крајње десничарске странке Влаамс Беланг Франк Крејелман сарађивао је са кинеском шпијунском агенцијом више од три године, како би утицао на европску политику у корист Пекинга, показале су истраге које су спровели Финаншл Тајмс, Ле Монд и Дер Шпигел.

-Извршни комитет Вламс Беланга одлучио је да избаци Крејелмана из странке "одмах" - саопштио је јуче лидер странке Том Ван Грикен.

Овај случај поново је бацио свјетло на проблем шпијунаже са којим се суочава Брисел, у коме се налази око 300 дипломатско-конзуларних представништава, са око 26.000 запослених дипломата, пише белгијска новинска агенција.

Контраобавјештајне службе су, подсјећа Белга, пре 20 година откриле пет црних кофера са опремом за надзор зазидане у сједишту Савјета ЕУ.

Додатно, Белга наводи да тачан број шпијуна који раде у белгијској престоници није познат, али да је недавно јавни емитер ВРТ, пренио да их, према наводима обавјештајних извора, у Бриселу има "неколико стотина".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана