Белгијски лобиста тужио Урсулу фон дер Лајен због преговора са Фајзером

Танјуг
Белгијски лобиста тужио Урсулу фон дер Лајен због преговора са Фајзером

БРИСЕЛ - Белгијски лобиста Фредерик Балдан тужио је пред белгијским судом у Лијежу председницу Европске комисије (ЕК) Урсулу фон дер Лајен због сумње да је лично преговорала са компанијом Фајзер о набавци вакцина против ковида-19.

Балдан, који од предсједнице ЕК тражи компензацију у износу од 50.000 евра због нанијете моралне штете, сматра да су наведене оптужбе против Фон дер Лајен уздрмале јавне финансије и повјерење јавности у његовој земљи, преноси бриселски Еурактив.

Он тврди да је фон дер Лајен преговарала о набавци вакцина ван оквира мандата који јој дају државе чланице ЕУ.

Државе чланице ЕУ су дале мандат ЕК, а не Урсули фон дер Лајен лично, нагласио је Балдан.

У случају да је предсједница Европске комисије обрисала СМС поруке које је размјењивала са извршним директором компаније Фајзер Албертом Бурлеом, то се може упоредити са уништавањем јавне административне документације, тврди Балдан. 

Он додаје да Фон дер Лајен, ако не жели да открије садржај порука, тиме арбитрарно ограничава права загарантована уставом и наводи да је то, према белгијским законима, злочин.

Предсједница ЕК не може да скрива садржај СМС порука позивајући се на то да су приватне, пошто би то указивало на интимни однос Фон дер Лајен и Бурлеа и конфликт интереса у преговорима о вакцинама, наводи Балдан. 

У тужби се скреће пажња на то да је Фајзер имао посебне привилегије као достављач вакцина у ЕУ. 

Белгија је у 2022. години од свих проиозвођача добила 40,4 милиона доза вакцина против ковида-19, а од тог броја је 27,9 милиона вакцина било од фирме Фајзер, наводи Институт за јавно здравље Сциенсано. 

Амерички лист Њујорк тајмс поднио је раније тужбу против ЕК због тога што извршно тело ЕУ одбија да објави СМС поруке између Урсуле фон дер Лајен и Алберта Бурлеа, наводи Политико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана