Белгија: Милијарде добити од руске имовине

Срна
Foto: Еуроклир

БРИСЕЛ - Белгијска клириншка кућа “Еуроклир”, која се сматра највећом на свијету, остварила је профит од скоро двије милијарде долара од замрзнуте руске имовине у првој половини 2023. године.

Према подацима које је данас објавио “Еуроклир”, руска имовина је од јануара до јуна донијела више од 1,7 милијарди евра камата.

Процјењује се да “Еуроклир” држи 196,6 милијарди евра руске имовине, од којих је већина у власништву централне банке државе.

У финансијским резултатима за првих шест мјесеци ове године, “Еуроклир” наводи да је

“остварен значајан раст оперативних прихода” ђелимично вођен “већим зарадама од камата, укључујући материјално повећање повезано са примјеном међународних санкција Русији”.

ЕУ је укупно замрзнула 207 милијарди евра руске имовине и резерви од почетка војне операције Москве у Украјини.

Лидери ЕУ су у више наврата позивали да се средства искористе за “обнову” Украјине, али до сада није донијета никаква одлука због сложености питања и забринутости да би сваки такав потез поткопао евро и довео до преиспитивања међу власницима резерви.

Москва је покушаје Запада да заплијењена средства пребаце у Украјину назвала “варварством” и “крађом”, као и да то представља кршење међународног права, док је Кремљ упозорио да ће Русија одговорити на исти начин ако буде потребно, наводи “Раша тудеј”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана