Белгија и Холандија главни центри за кокаин у западној Европи

Танјуг
Белгија и Холандија главни центри за кокаин у западној Европи

БРИСЕЛ - Агенција Уједињених нација за дроге и криминал (УНОДЦ) објавила је да је највероватније да ће стране криминалне групе, које користе луке у Украјини да би избјегле контролу спровођења закона у западној Европи, "пребацити своје активности на друге црноморске луке у Румунији или Бугарској".

Белгија и Холандија постале су главни увозни центри западне Европе за кокаин, наводи се у извештају УНОДЦ, преноси Еурактив. 

"Тачке доласка у Европу су се промјениле, а Белгија и Холандија сада замјењују Иберијско полуострво (Шпанију и Португал) као главно чвориште", наводи се у извјештају. 

Како се наводи постоје индиције да се увоз кокаина последњих година пребацио из холандске луке Ротердам у белгијску луку Антверпен, иако се "верује да је већина кокаина који стигне до Антверпена касније каналисана у Холандију". 

Упркос бројним медијским извјештајима о инцидентима везаним за кокаин у Белгији, УНОДЦ наводи да је мало насиља повезаног са кокаином у земљи. 

Сматра се да се трговци дрогом не такмиче једни против других и умјесто тога, због велике потражње, коегзистирају. 

Међутим, извјештај такође наглашава чињеницу да су запослени у луци подложни притисцима криминалних група и да су често принуђени да трговцима људима пружају информације везане за логистику. 

Потражња за кокаином је наставила да расте након пада који је услиједио са пандемијом и затварањима, нарочито због тога што је порасла и употреба те врсте дроге. 

Такође забиљежено је да је од 2020. до 2021. године порастао узгој коке за 35 одсто, што је рекордно висок ниво и највећи пораст из године у годину од 2016. године, упозорио је УНОДЦ. У извјештају се истиче и да, иако је тржиште и даље концентрисано у Америци и дијеловима Европе, постоји снажан потенцијал за велику експанзију у Африци и Азији. 

Током прошле године повећан је број пресретнутих пошиљки кокаина широм свијета. 

Белгија је у фебруару представила своју стратегију за борбу против трговине наркотицима, која укључује повећање сарадње са другим земљама и лучким оператерима у погледу царине и полиције, провјеру лучког особља, регрутовање већег броја царинских агената и повећање безбједности у луци Антверпен.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана