Бејрут добио први писани документ за окончање непријатељства с Израелом, ово су детаљи

ГС
Бејрут добио први писани документ за окончање непријатељства с Израелом, ово су детаљи

Француска је доставила писани приједлог Бејруту с циљем окончања непријатељстава с Израелом и рјешавања спорне границе између Либана и Израела.

 Документ позива борце, укључујући елитну јединицу Хезболаха, да се повуку 10 км од границе.

План има за циљ окончање борби између Хезболаха, којег подржава Иран, и Израела на граници. Непријатељства су се одвијала од почетка рата у Гази 7. октобра прошле године и подстичу забринутост због разорне, свеобухватне конфронтације.

Документ, први писани приједлог достављен Бејруту током седмица западног посредовања, француски министар вањских послова Степхане Сејоурне је прошле седмице доставио највишим либанским државним званичницима, укључујући премијера Најиба Микатија, изјавила су четири висока либанска и три француска званичника.

Она за циљ има спречавања сукоба "који ризикује да измакне контроли" и наметања "потенцијалног прекида ватре, када се за то стекну услови" и на крају предвиђа преговоре о разграничењу спорне копнене границе између Либана и Израела.

Хезболах одбија формалне преговоре о деескалацији док се рат у Гази не заврши, став је то који је поновио политичар Хезболаха у одговору на питања да прокоментарише овај документ, преноси Кликс.

Иако су неки детаљи сличних посредничких напора америчког изасланика за Блиски исток Амоса Хоцхстеина кружили посљедњих седмица, потпуни детаљи француског писменог приједлога достављеног Либану нису раније објављени.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана