BBC открио када је Бајден одлучио да се повуче

Танјуг
BBC открио када је Бајден одлучио да се повуче

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џозеф Бајден, који је синоћ објавио да се повлачи из кампанје за реизбор на председничким изборима, одлуку о томе донио је тек у недјељу ујутру, након састанка са малим кругом утицајних сарадника, тврди добро информисани неименовани извор за ББЦ.

У недјељу поподне у 13.45 по локалном времену, председник је одржао видео састанак са својим особљем у Бијелој кући и у штабу кампање, а само минут касније, објавио је јавно какву је одлуку донио.

Протеклог викенда сарадници у изборној кампањи предсједника САД припремали су распоред његових активности након опоравка од инфекције ковидом-19, а, како наводе извори ББЦ, Бајден је у суботу увече почео да размишља о одлуци да се повуче, рекавши да је то једна од најтежих одлука његове 50-годишње политичке каријере.

Упркос бројним позивима из Демократске странке да се повуче, Бајден је током читаве протекле недеље инсистирао на томе да планира да остане у изборној трци.

Како наводи неименовани извор ББЦ-а, док се опорављао од ковида-19 у својој кући надомак Делавера, Бајден је „беснео због координисаног напора да се на њега изврши притисак да се повуче предсједничке из трке који је почео да се манифестује и у широј јавности“, међутим до недјеље ујутру, предсједник је промијенио мишљење, тврде неименовани извори упућени у то како је Бајден донио одлуку да напусти надметање за Бијелу кућу.

Окупио је мали круг својих блиских сарадника, укључујући Стива Ричетија, једног од његових најближих саветника, Мајка Донилона, свог главног стратега, Ани Томасини, своју замјеницу шефа кабинета и Ентонија Бернала, шефа кабинета прве даме Џил Биден.

Ричети, који је био близак сарадник предсједника још из Бајденових сенаторских дана, отишао је раније до предсједникове куће у Делаверу, а Донилон, још један сарадник који је играо кључну улогу у неким од Бајденових најважнијих политичких одлука, придружио им се у суботу да би анализирали нове податке из анкета и дискутовали о томе да ли је могуће побиједити Доналда Трампа у актуелним политичким околностима.

Суочен са новим подацима предсједник је морао да донесе одлуку о повлачењу из изборне трке, а са Донилоном је почео да размишља и о изјаве којом би јавност обавестио о својој одлуци.

Позивајући се на неименоване изворе, ББЦ наводи да је Бајден коначну одлуку о повлачењу донио у недељу ујутру када је и позвао свог шефа кабинета Џефа Зајентса, председавајућу кампање Џен О'Мали Дилон и потпредсједницу Камалу Харис да их обавјести о својој одлуци.

„Он је рекао да је размишљао о томе протеклих неколико дана. То је била одлука коју је чувао у малом кругу блиских сарадника“, изјавио је један високи званичник Беле куће.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана