Бауер: Алијанса се од 2008. године припрема за рат

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА- Шеф Војног комитета НАТО-а холандски адмирал Роб Бауер наводи да су земље алијансе почеле да се припремају за конфронтацију са Русијом још од 2008. године - 14 година прије украјонског рата.

Бауер је на Варшавском форуму објаснио да је НАТО почео припреме након руско-грузијског конфликта, након чега су услиједила дешавања у Украјини 2014. године.

"Нашу војну стратегију почели смо да мијењамо 2019. године, што је довело до разраде детаљних војних планова који су одобрени на самиту шефова држава и влада НАТО-а у јулу у Виљнусу" - прецизира он.

Бaуер је био јасан: "Сврха тих планова је припрема за могући војни сукоб са Русијом".

Он подсјећа да је НАТО 2015. и 2016. распоредио четири батаљонске борбене групе на Балтику и у Пољској и да ће те групе – буде ли потребно - бити брзо трансформисане у бригаде.

Исти случај је и са четири такве групе у Словачкој, Мађарској, Румунији и Бугарској, које су формиране прије почетка руске специјалне операције у Украјини.

 

"Сада морамо бити увјерени да ће земље НАТО-а заиста спровести оно што је договорено. Јер, НАТО-у припадају команда и контрола, вјежбе и стандардизација, али трупе припадају земљама чланицама", закључује Бауер.

 

Аналитички портали цитирају и бившег званичника америчке владе Грегорија Вивера да земље НАТО-а треба да појачају нуклеарно одвраћање како би се супротставиле Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана