Банда на Хаитију отворила ватру на демонстранте и убила седам људи

Танјуг
Банда на Хаитију отворила ватру на демонстранте и убила седам људи

ПОРТ-О-ПРЕНС- Банда на Хаитију пуцала је и убила најмање седам људи који су марширали на великом протесту против насиља у организацији једног вјерског вође.

Стотине парохијана, од којих су неки наоружани мачетама, марширало је кроз предграђе главног града Порт-о-Пренса, у покушају да ослободе то подручје од чланова банди, пренио је BBC.

Припадници банде су, како се наводи, отворили ватру на њих из митраљеза, а страхује се да би број погинулих у пуцњави до које је дошло у суботу могао да се повећа.

Протест је одржан у предграђу Канаан, које су основали преживјели из разорног земљотреса 2010. године.

Гедеон Жан, директор Центра за анализу и истраживање људских права са Хаитија, рекао је да је гледао читав догађај на интернету и да ће затражити од Министарства правде да га испита, преноси АП.

Деценије нестабилности, катастрофа и економских невоља учиниле су Хаити једном од најсиромашнијих и најнасилнијих земаља на свијету.

Насиље банди је порасло од убиства предсједника Јовенела Моиса 2021. године, што је довело до тога да већи дио територије те карипске земље доспе ван контроле владе, тако да сада око 80 одсто престонице контролишу банде.

Ратови су од тада изазвали пораст броја избјеглица, озбиљне несташице хране, убиства, отмице и сексуално насиље.

Портпарол канцеларије УН за права, Равина Шамдасани, рекла је да је до 15. августа ове године најмање 2.439 Хаићана убијено, 902 особе су повријеђене и 951 особа киднапована.

Због све већег насиља Хаићани су организовали насилни покрет познат као “бва кале”, чије су мете чланови банди, а од почетка те побуне у априлу убијено је више од 350 људи, показују подаци УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана