Баку ујео поскок док је покушавала да спаси унуче

Блиц
Баку ујео поскок док је покушавала да спаси унуче

Жена из Ларисе је чудом спасена када ју је ујела змија отровница.

Змија је ушла у кућу кроз отворена врата и сакрила се испод креветића њене двогодишње унуке. На срећу, поскок није угризао дијете, али је ујео баку за прст пошто је она покушала да прекрије змију џемпером и тако је натјера да изађе из куће.

Змија је извукла главу испод џемпера и ујела жену која је са несносним боловима и отоком на половини тијела у критичном стању хоспитализована.

Захваљујући благовременом лијечењу, успјела је да се спаси. Љекари су рекли да би, да је змија ујела њену унуку, шансе дјетета да преживи биле веома мале.

Како наводе грчки медији, ове године повећан је број гмизаваца поготово у сеоским кућама, па власти моле становнике да буду посебно опрезни, да затварају врата и прозоре и да у случају уједа змије одмах оду у најближу болницу или Дом здравља.

Процјењује се да у Грчкој постоји на десетине врста змија, од којих су неке, попут поскока, отровнице. Природно је да ова вијест изазива велику забринутост због потенцијалне опасности.

Стручњаци Метрополитен болнице савјетују шта можете да урадите у случају уједа змије, а шта би требало да избјегавате.

Останите прибрани

Змије у Грчкој немају тако јак отров који може да убије човјека за врло кратко вријеме. Њихов отров има другачији ефекат него, на примјер, отров кобре. То значи да имате времена за транспорт до болнице. Потребно је око 24 сата без хоспитализације да неко умре након уједа змије у Грчкој.

Осим тога, паника повећава вјероватноћу погрешне реакције која ће погоршати стање и рад срца, што заузврат убрзава циркулацију отрова, убрзава метаболизам и прогресију симптома.

Провјерите ујед

Угриз поскока оставља двоструку рану са двије "паралелне" карактеристичне ознаке. Међутим, чак и ако не видите знакове, немојте ризиковати, само пратите корак по корак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана