Баку и Јереван потврдили намјеру да потпишу мировни споразум

Танјуг
Баку и Јереван потврдили намјеру да потпишу мировни споразум

БАКУ/ЈЕРЕВАН - Азербејџан и Јерменија потврдили су намјеру да потпишу мировни споразум, и да се слажу да постоји могућност за постизање мира.

У синоћњем заједничком саопштењу Предсједништва Азербејџана и премијера Јерменије наведено је да је као резултат одржаних састанака између Бакуа и Јеревана постигнут договор о предузимању важних корака за јачање повјерења између двије државе, пренијела је Анадолија.

"Азербајџан и Јерменија слажу се да постоји историјска прилика за постизање дуго очекиваног мира у региону. Обје државе потврђују своју намјеру да регулишу односе и потпишу мировни споразум на темељу поштовања начела суверенитета и територијалног интегритета", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Азербејџан одлучио да ослободи 32 јерменска војника, а Јерменија два азербејџанска војника у знак добре воље.

Раније у току дана, Јерменија се сагласила да не блокира кандидатуру Азербејџана за домаћина климатске конференције УН ЦОП29 наредне године, у оквиру низа заједничких гестова добре воље који имају за циљ да промовишу помирење између отуђених суседа са Јужног Кавказа.

Јерменија и Азербејџан су више од три деценије у сукобу око Нагорно-Карабаха, који се ослободио контроле Бакуа у етничком сукобу који је пратио распад Совјетског савеза 1991. године, преживљавајући уз финансијску, војну и дипломатску подршку Јеревана.

Када су азербејџанске снаге покренуле офанзиву, због чега је скоро све становништво Карабаха од око 120.000 људи побјегло у Јерменију, јерменски премијер Никол Пашињан одупро се домаћем притиску да интервенише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана