Шеф СЗО: Најхитнији захтјев је моментални прекид ватре у Појасу Газе

Танјуг
Шеф СЗО: Најхитнији захтјев је моментални прекид ватре у Појасу Газе

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 78. дан.

Генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гхебрејесус поздравио је данас резолуцију коју је усвојио Савјет безбједности Уједињених нација (СБУН) о Појасу Газе, наводећи да она наглашава потребу за хитним паузама и хуманитарним коридорима како би се осигурала безбједна испорука хране и здравствених залиха свима којима су потребни.

Поред тога, резолуцијом се захтјева тренутно и безусловно ослобађање свих талаца, уз рјешавање њихових медицинских проблема, навео је Гебрејесус на мрежи X.

"Ово показује редак знак слагања међу чланицама Савјета безбједности током овог сукоба, што је позитиван корак напријед. Међутим, најхитнији захтјев за народ Газе је моментални прекид ватре", указао је шеф СЗО.

Он је предочио да се не могу занемарити разорне посљедице досадашњих сукоба у Појасу Газе, укључујући погибију више од 20.000 људи, углавном жена и дјеце и више од 53.000 рањених.

Савјет безбједности Уједињених нација усвојио је у петак модификовани, ублажени текст резолуције о Појасу Газе, којом се позива на хитно убрзање испоруке помоћи цивилима у тој палестинској енклави, али из које је избачен позив за "хитну обуставу непријатељстава" између Израела и Хамаса.

При гласању за ову резолуцију, 13 чланица је било за, док су САД и Русија биле уздржане, пренио је раније АП.

Ублажена резолуција позива на "на хитне кораке да се одмах осигура безбједан и неометан хуманитарни приступ, као и да се створе услови за одрживи прекид непријатељства".

Према извјештају који су у четвртак објавиле 23 хуманитарне агенције УН, свих 2,2 милиона становника Појаса Газе се суочавају са глађу, 576.000 људи је тешко угрожено, док је 90 одсто Палестинаца у енклави редовно без једног дневног оброка.

Бајдену "сломљено срце" због убиства Американца у Појасу Газе

Амерички предсjедник Џозеф Бајден изјавио је данас да му је ''сломљено срце'' због вијести у којој се наводи да је Американца по имену Гад Хагај убила палестинска милитантна група Хамас када је напала Израел 7. октобра.

''Џил и мене је сломила вијест да се сада вјерује да је група Хамас убила Американца Гада Хагаја 7. октобра. Настављамо да се молимо за добробит и сигуран повратак његове супруге Џуди'', саопштио је Бајден, а преноси Ројтерс.

Раније се сматрало  да су Хагај и његова супруга Џудит Вајнстин узети као таоци у нападу Хамаса, а израелски лист Харец наводи да је она и даље талац у Појасу Газе.

WAFA: Убијено 18 цивила, десетине повријеђених у израелском нападу на камп у Гази

Најмање 18 цивила је убијено, а више десетина је повријеђено у израелском нападу на камп Нусеират у централној Гази, јавља палестинска WAFA.

Локални извори рекли су да су израелски ратни авиони бомбардовали кућу у улици Ал-Ешрин, источно од тог кампа, убивши најмање 18 људи и ранивши десетине других.

Други ваздушни напад уништио је постројење за десалинизацију воде у улици Стара Газа у граду Џабалија.

Израелска артиљерија је гранатирала посљедњи спрат куће која припада породици Арафа у насељу Ал-Амал у граду Кан Јунис, наводи WAFA.

Према Палестинском друштву Црвеног полумјесеца, израелски ратни авиони извели су ваздушне нападе испред болнице Ал-Амал у Кан Јунису.

Хамас и Палестинска самоуправа изразили супротне ставове

Палестинска милитантна група Хамас и Палестинска самоуправа (ПА) су изразили супротне ставове о резолуцији Савјета безбједности Уједињених нација за помоћ Појасу Газе.

Палестинско министарство спољних послова, које је дио ПА на Западној Обали, саопштило је да је резолуција "корак у правом смјеру којии ће помоћи окончању агресије, обезбједити пристизање помоћи и заштитити палестински народ", као и да сматрају да ће резолуција смањити патњу становника Газе, преноси Ројтерс.

Хамас је назвао резолуцију УН "недовољним кораком" који неће помоћи Гази у мјери која је неопходна становништву те енклаве.

"Током протеклих пет дана, америчка администрација је радила на томе да из текста избаци суштину ове резолуције и усвајање ове ублажене резолуције пркоси вољи међународне заједнице и Генералне скупштине УН када је у питању израелска агресија на наш беспомоћни палестински народ", саопштио је Хамас.

Савјет безбједности Уједињених нација усвојио је синоћ ублажени текст резолуције о Појасу Газе, којом се позива на хитно убрзање испоруке помоћи цивилима у тој палестинској енклави, али из које је избачен позив за "хитну обуставу непријатељстава" између Израела и Хамаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана