Бајден мијења стратегију: Како ће атентат на Трампа утицати на демократе

Танјуг
Бајден мијења стратегију: Како ће атентат на Трампа утицати на демократе

ВАШИНГТОН- Кампања за реизбор америчког предсједника Џоа Бајдена припрема нову стратегију након покушаја убиства републиканског ривала Доналда Трампа у Пенсилванији, укључујући одлуку да се за сада обуставе напади на бившег предсједника, пише Ројтерс.

У року од неколико сати од пуцњаве у четвртак, Бајденова кампања је обуставила телевизијске рекламе и суспендовала друге политичке комуникације, укључујући и оне које су наглашавале Трампову осуду у случају Сторми Данијелс.

Како наводи британска агенција, Бијела кућа и Бајденова кампања ће се ослањати на предсједникове претходне борбе против свих врста политичког насиља, укључујући његову оштру критику ''нереда“ насталог протестима у кампусу због сукоба око израелског рата у Појасу Газе.

Бајденови савјетници су се надали да ће умањити недавне позиве појединих демократа да се актуелни предсједник повуче и пусти другог кандидата да представља странку на изборима 5. новембра,

Такође, фокусираће се на Трампово угрожавање репродуктивних права у САД и неистине изјаве бившег предсједника да је побиједио на изборима 2020. 

Неименовани званичници Бајденове кампање рекли су за Ројтерс да очекују да ће покушај убиства смањити притисак конгресних демократа да се Бајден (81) повуче из трке за реизбор.

Бајденово планирано путовање у понедељак у предсједничку библиотеку Линдона Б. Џонсона у Остину у Тексасу, гдје се очекивало да ће говорити о  Закону о грађанским правима и критиковати Трампове нападе на имигранте,  може бити отказано, рекли су званичници.

Будући да се пуцњава догодила у Пенсилванији, у којој је Бајден побиједио Трампа 2020. са малом разликом, инцидент би могао довести до веће излазности Трампових републиканских гласача у овој савезној држави, процјењују аналитичари.

Трамп је повријеђен у пуцњави у суботу увече током митинга у Батлеру у Пенсилванији.

Како је саопштила америчка Тајна служба, наоружани нападач и најмање један посјетилац скупа су убијени, а још двије особе које су присуствовале митингу су тешко повријеђене.

Федерални истражни биро саопштио је да је 20-годишњи Томас Метју Крукс, који је такође убијен, идентификован као осумњичени у покушају убиства Трампа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана