Бајденова администрација под све већим притиском

Агенције
Бајденова администрација под све већим притиском

ВАШИНГТОН – Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена суочила се данас са све већим притиском и републиканаца и његових колега демократа да ублажи ограничења у погледу начина на који Украјина може користити оружје које су им САД обезбиједиле у рату против Русије.

Сенатор Бен Кардин, демократа, предсједавајући Комитета Сената за спољне послове, рекао је да је вријеме да се дозволи Украјини да буде у стању да се брани од ваздушних напада на ефикаснији начин, а да САД треба да буду лидер у том погледу, пренио је Ројтерс.

Упркос молбама предсједника Украјине Володимира Зеленског, Бијела кућа није била вољна да дозволи да се оружје које су испоручиле САД користи за гађање циљева дубоко у Русији из страха да би то могло ескалирати сукоб, навела је агенција.

Републиканци су позвали да се ограничења ублаже откако је Русија покренула напад на Украјину у фебруару 2022. године, али утицајне демократе у Конгресу у посљедње вријеме такође позивају на промјену политике.

Посланици су поново упутили позиве у тренутку када су се амерички државни секретар Ентони Блинкен и британски министар спољних послова Дејвид Лами састали са највишим званичницима у Кијеву.

Блинкен је на конференцији за новинаре рекао да је разговарао о оружју дугог домета и да ће обавијестити Бајдена о ономе што је чуо, али није казао да су ограничења укинута.

У писму Бајденовом савјетнику за националну безбједност Џејку Саливену, конгресмен Бил Китиниг, највиши демократа у поткомитету Представничког дома за Европу, јуче је позвао администрацију да дозволи употребу оружја америчке производње против војних циљева на руској територији.

Група републиканаца у Конгресу, укључујући предсједнике комитета за оружане снаге, спољне послове и обавјештајне службе, такође је јуче објавила писмо у коме је изнесен позив на укидање ограничења.

Бајден је јуче рекао да се ради на окончању забране украјинске употребе оружја дугог домета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана